Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vraťte už uprchlíky do Sýrie, chce německá AfD. Jdete přes mrtvoly, vzkázali jim politici

Autor: bru/ČTK - 
22. listopadu 2017
20:12

Pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD) dnes vyvolala ve Spolkovém sněmu vlnu pobouření návrhem začít vracet syrské uprchlíky zpět do jejich vlasti. Situace v rozsáhlých částech Sýrie se podle strany v posledních měsících „podstatně zlepšila“ a teroristická organizace Islámský stát (IS) byla vytlačena.

Německá vláda by podle AfD měla bez odkladu zahájit jednání se syrskou vládou o návratu syrských uprchlíků, kteří jsou nyní v Německu. Šéf poslanců AfD Bernd Baumann řekl, že syrský prezident Bašár Asad je sice diktátor, ale lze podle něj počítat s tím, že „v dohledné době“ zůstane v úřadu.

Asadova vláda by podle Baumanna měla Německo ujistit, že „navrátilci mohou bez úhony znovu přicestovat do Sýrie a že budou přijati v oblastech, které byly osvobozeny“.

Poslanci ostatních stran zastoupených ve Spolkovém sněmu podle DPA poukázali na to, že příslušníci opozice v Sýrii musí nadále počítat s mučením a vraždami. Ani vyhnání IS z některých oblastí prý ještě rozhodně neznamená, že tam nyní panuje mír.

Poslanec liberální FDP Stephan Thomae prohlásil, že „jedovatý návrh“ AfD překypuje „cynismem a pokrytectvím“. Poslanec za sociální demokracii (SPD) Josip Juratovic prohlásil, že AfD buď o věci nic neví, „nebo chtějí jít přes mrtvoly“.

Alternativa pro Německo se ve volbách z 24. září stala třetí nejsilnější stranou ve Spolkovém sněmu, když získala 12,6 procenta hlasů. Do národního parlamentu se přitom dostala poprvé.

gabreta ( 22. listopadu 2017 22:16 )

Ti se už z Německa nehnou. Penízky dostanou, bydlí a žerou zadarmo, proč by měli odtahnot zpátky? Teď tam budou jen žádat víc a víc!!

jonn ( 22. listopadu 2017 21:03 )

Jen ať jdou a budují si svou krásnou vlast . Je tam co spravovat , práce pro několik generací .

agfor ( 22. listopadu 2017 20:38 )

Protože se Evropa plánovitě odzbrojuje, jsou ti mrví vždy Evropani. Škoda, že mezi nimi neleží mamá Merkel.

Zobrazit celou diskusi