Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Krocani Křidýlko a Stehýnko dostali na Díkůvzdání milost. Trump pokračuje v tradici

Autor: Darina Jíchová - 
22. listopadu 2017
20:57

Díkůvzdání je ve Spojených státech velmi oblíbený svátek a mnoho lidí se na něj těší jako na Vánoce. A udílení prezidentské milosti krocanovi je tradicí, kterou prezidenti udržují od nepaměti, datovat ji lze až k prezidentu Lincolnovi do roku 1865. Výjimkou není ani nová hlava státu Donald Trump. Včera v Bílém domě proběhl médii oblíbený rituál, při kterém Trump ušetřil život dvou krocanů. Neodpustil si ale poznámku na účet svého předchůdce Obamy.

Společnost prezidentovi dělala první dáma Melania a jeho nejmladší syn Barron. Přítomny byly i dvě jeho dcery, Ivanka a Tiffany. Nebylo to poprvé, ale ani naposledy, kdy prezident někomu udělil prezidentskou milost. „Omilostníte i nějaké lidi?“ dotazovali se přítomní reportéři, ale Trump je ignoroval. Zvědavé novináře jistě zajímalo to, jestli se prezident vyjádří k vyšetřování ruského vlivu na jeho zvolení. Případu, do kterého je zapleten i jeho syn Donald Trump mladší.

Ceremoniál udílení milosti pro krocana:

„Páni, to je ale velký pták,“ divil se Trump, když krocana spatřil. „Kolik že váží? 16 kilo? To je pořádný krocan. Jsi připravený?“ ptal se krocana. „Dobře, tímto ti uděluji milost,“ pronesl slavnostně. „Mám z toho dobrý pocit.“ To, že Trump rád uděluje amnestie, prokázal už v srpnu, kdy omilostnil bývalého arizonského šerifa Joea Arpaia. Arpaio byl usvědčen z rasistického jednání vůči Latinským Američanům.

Vtipálek Trump

Prezident Obama proslul tím, že při každém ceremoniálu řekl alespoň jeden vtip o krocanovi. Trump se snažil Obamův styl napodobit a vtipkoval o tom, že během své vlády zrušil mnoho nařízení svého předchůdce, ale milosti pro všechny ušetřené krocany dál platí.

„Víte, že jsem se zasadil o zrušení několika Obamových nařízení, nicméně moji poradci mě upozornili, že milost pro Tota a Tatera nelze za žádných okolností zrušit. Takže Tot a Tater přežijí i letošní rok,“ začal svou řeč. Pak ale zvážněl a v projevu pamatoval na muže a ženy, kteří slouží v armádě a během svátků nebudou moct být se svými blízkými.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

majojo ( 22. listopadu 2017 23:18 )

Netvrdím, že pamatuji rok 1865, ale rozhodně to není "od nepaměti".

agfor ( 22. listopadu 2017 21:12 )

Jasně, rozumím ti Donalde. Hamburger upatlaný z kdejakýho blivajzu je určitě lepší.

Zobrazit celou diskusi