Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Austrálii povolili eutanazii. V parlamentu to vřelo kvůli „továrně na smrt“

Autor: Darina Jíchová - 
22. listopadu 2017
21:44

Australský stát Victoria schválil legalizaci asistované sebevraždy, rozhodli o tom poslanci tamního parlamentu. Victoria se tak stane první částí země, kde lékaři mohou vyhovět žádosti smrtelně nemocným lidem o ukončení jejich života. Nový zákon povoluje provedení eutanazie, nebo pomoc u asistované sebevraždy, zprávu přinesl deník The Guardian.

Debata o zákonu probíhala celou noc a nakonec těsně prošel přes přítomné poslance v poměru 22 hlasů ku 18. Jednání trvalo celkem 28 hodin, poslanci navrhující zákon neskrývali své nadšení, když po sáhodlouhé diskusi začalo být jasné, že zákon projde.

Od 19. června 2019 tedy vejde v platnost to, že nevyléčitelně nemocní lidé, kterým zbývá méně než šest měsíců života, mají možnost požádat o ukončení života. Jejich lékař jim následně předepíše léky, které ukončí jejich život. Medikamenty může požít pacient sám v aktu asistované sebevraždy, nebo mu je může podat lékař, v tom případě bude provedena procedura eutanazie.

Zdlouhavá jednání

V posledních 20 letech australské parlamenty zaznamenaly více než 50 pokusů na prosazení tohoto zákona, ale žádný z nich neprošel. Nicméně myšlenka eutanazie a asistované sebevraždy je v zemi populární a zhruba 80 % obyvatel je pro. Minulý týden zákon kvůli jednomu hlasu neprošel přes poslance v Novém Jižním Walesu.

Jednání byla spojena s řadou nepříjemností, jeden z poslanců, Daniel Mulino, zkolaboval a musel být převezen do nemocnice. Gavin Jennings své kolegy obvinil z toho, že celý proces zdržují a neustále se ptají na jedno a totéž. „Kolikrát se na to ještě zeptáte?“ vybuchl frustrovaný Jennings. „Došly vám argumenty a jen se snažíte oddálit schválení legislativy,“ dodal.

„Tento den, 22. listopadu, mají lidé spojený s vraždou prezidenta Kennedyho. Nyní budou mít jiný důvod na něj vzpomínat. Victoria schválením zákona vstoupila do dějin,“ řekl Jennings. Nálada v parlamentu byla skutečně vypjatá, během diskuse padala i taková slova jako „nacista“, „jed“ a „továrna na smrt“.

Podrobnosti zákona

Oponenti zákona chtěli po navrhovatelích jistotu, že nikdo novou legislativu nemůže zneužít. Financování celého projektu jim taktéž přišlo neadekvátní. Mnoho podporovatelů zákona, mezi nimi i premiér Daniel Andrews, na začátku jednání trvalo na tom, že nebudou ze svých požadavků ustupovat, ale nakonec museli přistoupit na několik kompromisů.

Změny zahrnovaly to, že pacientům musí zbývat pouze šest (u některých nemocí 12) měsíců života, o jeho ukončení mohou požádat jen občané státu. Člověk musí žít ve Victorii minimálně rok, aby se na něj zákon vztahoval. Další podmínkou opozice bylo, že v úmrtním listu bude zaznamenána povaha pacientovy smrti. Požadovali rovněž to, že pacient musí během nemoci zažívat obrovské bolesti, aby mohl legislativy využít.

Zákon o dobrovolném ukončení života patří podle australské vlády mezi nejkontroverznější zákony na světě. Každý pacient musí podat celkem tři žádosti. Jeho zdravotní stav navíc budou posuzovat další dva lékaři a až na základě jejich doporučení bude žadateli vyhověno. Předpokládá se, že ve Victorii o eutanazii požádá kolem 328 osob ročně. „Je to otázka soucitu a pochopení, tento zákon umožní lidem kontrolovat svou nemoc, která by jinak kontrolovala je. Bude to jejich rozhodnutí,“ řekl při tiskové konferenci Andrews.

Asistovaná sebevražda v Česku

Victoria se tak přidala k dalším státům, kde je eutanazie a asistovaná sebevražda legální. Jedná se o Kanadu, Nizozemsko, Belgii, Švýcarsko a šest amerických států: Oregon, Washington, Vermont, Montanu, Kalifornii a Colorado. Co se Česka týče, eutanazie je trestný čin kategorizovaný jako vražda. Člověk podílející se na asistované sebevraždě je taktéž soudně stíhaný, sebevražda jako taková trestným činem není.

Hrůzu nahánějící záběry z filmu o eutanazii:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kupredu-leva ( 22. listopadu 2017 23:58 )

To je dobrý zákon. U nás jej navrhovala ČSSD, ale nebyl přijat. Je potřebný také z politických důvodů, které lze uplatnit v několika krocích. Nejprve zavést usmrcení těch opravdu nemocných a trpících. Ve druhé etapě jejich tři žádosti nahradit souhlasem sekretariátu ČSSD či dnes spíše Babišova ANO. Potom již vyřadit podmínku, že ten určený k usmrcení musí být nemocný, dostatečným důvodem by bylo členství např. v ODS. Náš soudruh prezident je přímo zvolený, takže na jeho přání by byl dotyčný usmrcen bez dalších cavyků. Čest práci!

Zobrazit celou diskusi