Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pětkrát ho postřelili a v těle mu našli červy. Voják KLDR se probral z bezvědomí

Autor: ČTK, lm - 
21. listopadu 2017
18:18

Severokorejský voják, jehož minulý týden při dezerci do Jižní Koreje postřelili jeho kolegové, nabral vědomí. Uvedl to dnes zpravodajský server BBC. Severokorejští vojáci na zběha vystřelili zhruba 40 ran a nejméně pětkrát jej zasáhli.

„Máme za to, že ty hlavní život ohrožující chvíle už (voják) překonal,“ citovala jihokorejská tisková agentura Jonhap zdroj z vlády. Severokorejec si prý vyžádal televizi a dívá se na jihokorejské filmy.

Podle zaměstnanců nemocnice utrpěl voják trauma. „K posílení (pacientovy) psychické vyrovnanosti byla na stěnu pověšena jihokorejská vlajka,“ uvedla agentura Jonhap.

Severokorejec chtěl minulé pondělí přejet autem demilitarizované pásmo na hranici KLDR a Jižní Koreje. Auto ale mělo poruchu a muž z průmyslové zóny v pásmu dál na jih běžel. Severokorejci na něj začali střílet a on na jihokorejské straně pásma zkolaboval. Jihokorejští vojáci ho našli pod listím.

Voják byl od té doby v bezvědomí a jihokorejští lékaři později uvedli, že jeho trávicí trakt je zamořen množstvím parazitů. Zdravotní stav dezertéra přičítají problémům s výživou a hygienou, s nimiž se izolovaná KLDR desítky let potýká.

„Za 20 let lékařské praxe jsem nic takového neviděl,“ řekl jihokorejský lékař I Kuk-čong. Nejdelší červ, který byl vytažen ze střev Severokorejce, měřil 27 centimetrů.

Jižní a Severní Korea jsou dodnes fakticky ve válečném stavu. Válka ze začátku 50. let byla ukončena pouze příměřím podepsaným roku 1953. Většina Severokorejců, kteří se rozhodnou ze země utéct, volí cestu oklikou – přes Čínu a jihovýchodní Asii.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi