Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Robert Mugabe rezignoval: Zimbabwe bude mít nového prezidenta, lidé slaví v ulicích

Autor: jer, ČTK - 
21. listopadu 2017
17:52

Zimbabwský prezident Robert Mugabe v úterý odstoupil ze své funkce, v níž strávil desítky let. Učinil to v den, kdy poslanci zimbabwského parlamentu zahájili proces jeho odvolání. Informovala o tom agentura Reuters.

Mugabeho abdikaci oznámil předseda Národního shromáždění Jacob Mudenda poté, co od odstupujícího prezidenta obdržel rezignační dopis. Mudenda následně přerušil rozpravu o sesazení prezidenta a oznámil, že se nyní vedou přípravy k zvolení nové hlavy státu. Podle Mudendy by nový prezident měl být ve funkci do středy. Mugabe ve svém dopise se prý nezmínil o tom, kdo jej v čele země nyní zastupuje.

Poslanci po vyslechnutí zprávy zahájili v parlamentu bouřlivé oslavy. Tisíce lidí také zaplnily ulice metropole Harare, kde znělo troubení klaksonů. Několik oslavujících třímalo plakáty s fotografiemi šéfa armády Constantina Chiwengy a bývalého viceprezidenta Emmersona Mnangagwy, jehož sesazení v tomto měsíci podnítilo armádu k provedení faktického státního převratu.

Mugabe byl prezidentem bezmála 30 let, a to od prosince 1987. Předtím byl sedm let premiérem. Zemi fakticky vedl 37 let, a to od svržení bělošské nadvlády v roce 1980.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi