Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kim Čong-un zakázal zábavu, alkohol i zpěv. Upevňuje tím svou moc nad KLDR

Autor: Darina Jíchová - 
22. listopadu 2017
05:20

Diktátor Kim Čong-un vydal nařízení, kterým lidem zakazuje konzumaci alkoholu a zpěv na veřejnosti, v zemi rovněž platí zákaz shromažďovat se. Doufá, že tím zmírní dopad přísných sankcí, které na zemi uvalila Rada bezpečnosti OSN. Zákaz se dotýká i populárního pivního festivalu.

Kim Čong-un podle všeho zakázal všechny akce, na kterých se pije alkohol a zpívá. Upevňuje tím svoji moc nad národem. Podle jihokorejských zákonodárců, kteří o Kimově kroku včera debatovali, tím chce vůdce KLDR zmírnit následky ekonomických sankcí. Přísná opatření jsou odezvou na testovací odpaly balistických střel, které Severní Korea provádí. Postihy by měly platit do denuklearizace KLDR.

„Pchjongjang zrušil všechna veřejná setkání, na kterých by mohlo dojít ke konzumaci alkoholu. Zakázané jsou i zábavné události jako například koncerty. KLDR také znásobila kontrolu mimostátních informací, které do země proudí,“ stojí v prohlášení jihokorejské zpravodajské agentury.

Přísný diktát a čistka strany

Kim Čong-un nastolil tvrdý diktát nad životy severokorejských občanů. Lidé mohou jen výjimečně vycestovat do zahraničí, stát monitoruje veškerou komunikaci i internet. Jakékoliv porušení těchto nařízení se trestá. Podle Jihokorejců se tresty a vězení nevyhýbají ani vysokým příslušníkům z politbyra. Po inspekci uvnitř Korejské strany práce byli například potrestáni vicemaršál a šéf politbyra Hwang Pchjong-so a jeho zástupce Kim Won-honk.

Podstata jejich trestů není známá, Hwang byl blízkým spolupracovníkem Kim Čong-una a to, že patří mezi potrestané straníky, je zarážející. Jihokorejské zpravodajské agentury pátrají potom, co se stalo. Zároveň sledují aktivitu na severokorejských vojenských základnách. „Základny bedlivě sleduje, protože je tu možnost, že dojde k dalšímu odpalu balistické střely,“ uvedly agentury.

terezkaterka33333 ( 22. listopadu 2017 22:28 )

Kedy prevedú USA denuklearizáciu ? gabreta, veľmi pekný komentáír. karelka, pravdu máš. kupredu-leva, plne súhlasím. USA sú hnus, agresori. Chceli by, aby sa proti ich zbraniam bránili iné štáty palicami.

djaba ( 22. listopadu 2017 13:40 )

 A já , kdybych byl Kimčongun v česku ,zakázal bych tv stanici Šlágr ,odstředěné mléko a samolepící nálepky a cenovky po kterých zůstane na zboží lepící vrstva .

sakajeva ( 22. listopadu 2017 10:56 )

Je to trouba, při zábavách, alkoholu a zpěvu lid zapomene na hlad a bídu. Jenže možná, že tam vůbec nevládne Kim, ale nějaká parta generálů v pozadí. Kim je možná jen tváří toho režimu. Takové krkolomné zákazy mohou znamenat, že režim se hroutí zevnitř. Možná je to poslední křeč - kéž by to tak bylo aby byl konečně klid a Amíci si mohli v klidu najít nějakého jiného nepřítele.

gabreta ( 22. listopadu 2017 10:44 )

Postihy by měly platit do denuklearizace KLDR Kim se nejspíš poučil, že sliby Amíků neplatí. To předvedli, když slíbyli Rusům, že se nebude NATO rozšiřovat na východ, když jejich vojska odejdou ze satelitů! Jak to splnili, víme všichni! Tak že si dělá co chce a na výhrůžky kašle!!

karelka ( 22. listopadu 2017 10:16 )

Však u nás je dovolen chlast i zpěv, aby se lidi odreagovali a zapomněli na pracovní stres.....Korejčíci si všechno vyrobí sami, kdyby s nimi nebylo zakázáno obchovat, byl by to nejůspěšnější stát na světě, ale to se nehodí USA do krámu, toto přiznat protože je tam socialismus

Zobrazit celou diskusi