Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Španělsko se snaží klidnit bouře v Katalánsku. Chce mu dát pravomoc k výběru daní

Autor: Darina Jíchová - 
21. listopadu 2017
10:40

Španělská vláda bude jednat o tom, zda katalánskému regionu přenechá moc vybírat vlastní daně a s penězi poplatníků pak nadále hospodařit bez dohledu z Madridu. Španělsko předpokládá, že by tak mohlo zmírnit krizi a zabránit dalším snahám regionu o vyhlášení nezávislosti.

Madrid připravuje podobný daňový systém pro Katalánsko, jaký funguje v Baskicku. Považují to za vstřícný krok vůči Barceloně, region by tak získal větší autonomii. Ve španělském parlamentu zůstává stále mnoho odpůrců jakéhokoliv osamostatnění regionu. Nejvíce protestují politikové z Lidové strany Španělska. Vláda se nicméně shodla na tom, že je ochotná Katalánsku poskytnout větší kontrolu nad jejich financemi.

Jednání o samostatném daňovém systému

„Pokud Katalánci požádají o daňovou dohodu, jsme připraveni o tom debatovat,“ řekl jeden z politiků, který si přál zůstat v anonymitě. „V Baskicku vybírají vlastní daně, mají samostatný systém a každých pět let se jejich zástupci sejdou s centrální vládou a překládají své záznamy o vybraných daních a další práci s těmito penězi,“ upřesnil.

„Jsme připraveni o tomto plánu jednat, pokud by to Katalánci navrhli. Chceme mezi španělskými regiony nastolit solidaritu. Navíc by to bylo v souladu se španělskou ústavou,“ dodal člen vlády. Bývalý katalánský premiér Artur Mas se o zřízení samostatného daňového systému pro region snažil již v roce 2012. Jeho návrh byl zamítnut, protože přišel v době, kdy se zdálo, že Španělsko upadne do ekonomické krize.

Vládní komise sestavená z politiků všech stran je otevřená tomu, aby změna týkající se samostatného daňového systému pro Katalánsko byla zavedená do ústavy. Španělský premiér Mariano Rajoy to považuje za jeden z možných bodů vyrovnání mezi španělskou a katalánskou vládou.

Postoj španělské vlády

Madrid už od začátku zaujal vůči katalánské nezávislosti tvrdý a odmítavý postoj. Premiér Rajoy dokonce převzal kontrolu nad regionem a rozpustil katalánskou vládu. Osm bývalých katalánských ministrů skončilo ve vazbě, katalánský premiér Carles Puigdemont a další čtyři politikové uprchli do Bruselu a čekají na soud.

Jednáním o změně ústavy a zanesením autonomního systému pro Katalánsko si chce Španělsko usmířit rozbouřený region. Katalánsko také čekají 21. prosince nové volby, na jejichž základě odvolá Madrid nařízení ústavního článku 155 a předá nově zvolenému premiérovi kontrolu nad regionem. „Až bude zvolená nová vláda, která se zaváže tím, že bude region spravovat podle nařízení ústavy, předáme jim moc nad Katalánskem,“ přislíbila španělská vláda.

Co se autonomního daňového systému týče – Katalánsko bude mít kontrolu nad svými financemi s tou podmínkou, že bohatý region se nemůže obrátit zády ke zbytku země. Španělská vláda rovněž upozornila na to, že stejný návrh učiní všem regionům. „Nejedná se exkluzivně o Katalánsko, o samostatný daňový systém může požádat všech 17 regionů.“

Lidová strana versus Katalánsko

Katalánci jsou pobouřeni přístupem španělské vlády a k návrhu samostatného daňového systému se zatím nevyjádřili. Jejich hněv je zamířen hlavně na Rajoyovu konzervativní Lidovou stranu, která sehrála klíčovou roli při reformě Katalánského autonomního statutu v roce 2006. Lidová strana se postarala o to, že Katalánci nebyli uznáni jako samostatný národ v rámci Španělska a že katalánština nebyla uznána oficiálním jazykem regionu.

Takhle Katalánci oslavovali vyhlášení nezávislosti:

Čtěte více: Bouřlivé Katalánsko - 7 důvodů, proč tam vycestovat!

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi