Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Uprchlíci jsou na ostrově Manus bez vody a bojí se cholery. Situace je kritická

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
20. listopadu 2017
21:39

Situace na ostrově Manus je kritická. Uprchlíci žijí v nelidských podmínkách. Vše navíc zhoršila otrávená voda ve studni. Mnoho ze 400 lidí, kteří se momentálně nachází v bývalém australském detenčním centru, čelí životu nebezpečné nemoci. Odborníci se obávají, že by na ostrově mohla vypuknout cholera, lidé nemají pitnou vodu ani léky. Informace o tom přinesl deník The Guardian.

Joinul Islam kvůli bolesti v pravé ruce nemůže ani spát. S paží nemůže pohnout, v ruce neudrží ani lžíci, aby se najedl. Je nucen jíst levou rukou, což se v islámu, jeho náboženství, považuje za nečisté. Na ostrově není dostatek léků, které by mu přinesly úlevu.

Lidé se necítí v bezpečí

Islam byl před čtyřmi měsíci napaden gangem, který řádí v hlavním městě Lorengau. Muži mu mačetou poranili loket a on musel na operaci, nyní čeká na další léčbu. Do té doby musí bolest vydržet. Otázkou ale je, zda se dočká. Úřady na Papui-Nové Guineji mu oznámily, že léky jsou k dostání v Lorengau, ale Islam má strach se tam vrátit.

„Nemůžu se tam vrátit. Jak bych mohl, musím zůstat na bezpečném místě,“ tvrdí Islam. „Jsem tak unavený, už dva týdny jsem pořádně nespal,“ dodal. Islam patří mezi ty, kterým úřady přiznaly oficiální status uprchlíka. Islam byl nucený ze svého rodného Bangladéše utéct před perzekucemi. „V mé zemi jsou politické problémy, není tam bezpečno. Proto jsem odešel do Austrálie.“

„Cítím se pod tlakem, celý můj život byl velmi složitý. Už pět let jsem na útěku, to je moc dlouho,“ řekl. Dodal také, že přemýšlí o tom, že opustí Manus a bude riskovat návrat domů. Ve stejné situaci jako on jsou stovky dalších uprchlíků, kteří se nacházejí v bývalém australském uprchlickém táboře, který byl k 31. říjnu uzavřen.

Infikované a hnisající rány

V centru se nyní nachází asi 400 lidí, mezi nimi jsou zdraví, nemocní nebo zranění. K pití mají jen dešťovou vodu, kterou shromažďují v mělkých studnách. Jídlo mají od pašeráků, v táboře zůstalo několik solárních panelů, které jim slouží jako zdroj energie. Díky nim si nabíjí své mobily, které jsou pro ně jediným pojítkem s okolním světem.

Reportéři deníku The Guardian procházeli skrze tábor a viděli spoustu lidí s hnisajícími ranami, mnoho z nich bylo od hřebíků, které se povalují kolem. Několik uprchlíků kvůli infikované ráně již zemřelo. Zhruba tři týdny po uzavření centra se zdravotní situace na Manusu zhoršila. Mezi lidmi se šíří střevní potíže způsobené pitím slané a kontaminované vody.

Australská lékařská asociace se rozhodla požádat vládu, aby doktorům povolila vstup do detenčního centra. Chtějí tak zabránit „dalšímu zhoršení už tak nebezpečné situace“. „Naší povinností, jako národa, který ctí lidská práva, je postarat se o potřebné. Zajistit lidem bezpečné a hygienické podmínky pro život,“ uvedl předseda asociace Michael Gannon.

Nový problém – záchody

Uprchlíci se v poslední době začali potýkat s dalším problémem. Záchody jsou přeplněné a táborem se začal šířit nepříjemný zápach. „Doufám, že zaprší a že déšť s sebou odnese ten pach,“ řekl íránský uprchlík Behrúz Buchani. „Naše situace se zhoršuje. Máme žízeň a na déšť čekáme už pár dní. Vody je málo a rozhodně nám v tomhle horku nestačí,“ sdělil reportérům.

Policejní velitel z ostrova David Yapu prohlásil, že se bojí, že v táboře propukne epidemie cholery. „Centrum je nehygienické, mohly by se v něm rozšířit nemoci jako tyfus, cholera nebo úplavice.“ Právě cholera se šíří kvůli znečištěné vodě a bez okamžité lékařské pomoci by mohla zabíjet do hodiny od nakažení. Medikamenty a lékařské vybavení v táboře chybí.

Australská vláda pro uprchlíky zbudovala nové centrum

Australský ministr pro imigraci a hraniční kontrolu Peter Dutton v televizním rozhovoru řekl, že uprchlíci by měli manuský detenční tábor neprodleně opustit. „Lidé nelegálně squatují na námořní základně. Chceme, aby ji v klidu opustili. Jsou pro ně připravené autobusy a nové plně vybavené centrum. Lidé tam zůstávají na protest, ohrožují tím však jen sebe a ostatní,“ nechal se slyšet Dutton.

Reportérům z deníku se ale podařilo zjistit, že situace uprchlíků, kteří detenční tábor opustili, není o moc lepší. Mnoho z nich potřebuje lékařskou péči, nicméně zatím si mohli dovolit jen jednu návštěvu lékaře. Na druhou stranu jsou ubytování v hotelech na výdaje australské vlády, s tekoucí teplou i studenou vodou a dostatkem jídla. Problémem ale zůstává nedostatek lékařů a zdravotnické péče na ostrově.

Austrálie uplatňuje přísnou azylovou politiku a běžence, kteří doplují k jejím břehům, zadržuje a posílá do táborů na ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea. Za jejich provozování zemím platí. Soud v Papui-Nové Guineji ale loni rozhodl, že zařízení na ostrově Manus není legální, a nařídil je uzavřít. USA se loni zavázaly k převzetí uprchlíků, avšak dosud jich přijaly jenom 50.

Podle policie část lidí z tábora na ostrově Manus už dobrovolně odešla, ale uvnitř je jich stále asi 400. Ti jsou rozhodnutí zůstat do poslední chvíle a podle Reuters hrozí střet s policisty.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 21. listopadu 2017 08:34 )

Tam to vypadá jak v nemocnicích v Rusku.

smeagol ( 20. listopadu 2017 23:24 )

Tak budeme zamackavat slzu obe, byla jste o vterinu rychlejsi:o)

smeagol ( 20. listopadu 2017 23:22 )

Zubozene deti z ukrajinskych, rumunskych sirotcincu, vyhladovele detske kostricky v Africe a dalsi nechavaji lidstvo v klidu. Ale ... "Joinul Islam kvůli bolesti v pravé ruce nemůže ani spát. S paží nemůže pohnout, v ruce neudrží ani lžíci, aby se najedl. Je nucen jíst levou rukou, což se v islámu, jeho náboženství, považuje za nečisté...," je tedy tragedie zasadniho vyznamu, az jsem slzu zamackla. Ty hladove a stradajici deti by se rady najedly i levou rukou, jen nemaji co.

hanka666 ( 20. listopadu 2017 23:21 )

I slzu jsem zamáčkla. Proč nás stále ohlupujete? At sedí doma na p r de li, nevotravují jinde a bude svatý klid. Jak vidím, živeni jsou dobře.

Zobrazit celou diskusi