Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trumpův syn se pořádně zapotí: Svědek promluví o něm i kompru na Hillary od Rusů

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
20. listopadu 2017
12:50

Britský novinář Rob Goldstone, který v roce 2016 domluvil schůzku mezi ruskou právničkou a několika členy Trumpova realizačního týmu, prohlásil, že je připraven vypovídat před zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem a kongresním výborem. Goldstone odmítá, že by byl nějak zapojen do volebního skandálu a o ruském vlivu na jejich výsledek nic neví.

„Jsem připraven o všem mluvit,“ uvedl Goldstone, „myslím, že přišel čas, abych řekl, co se stalo,“ dodal. Vyšetřovatel Mueller je již v kontaktu s novinářovým právníkem. Goldstone nebyl soudně předvolán, jeho výpověď je dobrovolná. Podle zdrojů stanice CNN zatím nebylo stanoveno datum jejich schůzky.

Na začátku června 2016 si Goldstone a Donald Trump mladší vyměnili několik mailů. Novinář mu nabízel setkání s „ruskou vládní právničkou“. Žena tvrdila, že má „nějaké oficiální dokumenty obsahující informace o Hillary Clitonové  a jejích stycích s Ruskem“. Jednalo se prý o materiál, který by Trumpovu protikandidátku zdiskreditoval.

Goldstone rovněž Trumpovi ml. napsal, že „část ruské vlády nabízí jeho otci svou podporu“. O čtyři měsíce později americké zpravodajské služby oznámily, že Rusové se vměšovali do prezidentských voleb. V lednu 2017 pak dodaly, že jejich vliv měl být ku prospěchu Trumpa staršího.

Setkání s ruskou prokurátorkou

Novinář v minulých týdnech podal rozhovor několika britským deníkům, ve kterých popsal schůzku mezi Trumpovým volebním týmem a ruskou prokurátorkou. Jednání proběhlo v New Yorku. Zúčastnil se ho Goldstone, Trumpův nejstarší syn Donald, jeho zeť Jared Kushner, tehdejší předseda kampaně Paul Manafort a ruská právnička Natalia Veselnická. Goldstone domluvil setkání jménem ruského popového zpěváka Emina Agalarova, jehož otec Aras je realitní magnát a přítel prezidenta Vladimira Putina.

Novinář uvedl, že se zpěvákovi snažil jeho nápad rozmluvit, ale Agalarov si nedal říct. „Pamatuju si, jak jsem Eminovi řekl, že bychom se do tohohle radši neměli plést. Tohle je politika, je to mezi Clintonovou a Trumpem, řekl jsem mu. Ani jeden z nás v tom neumí chodit. Já se zabývám hudbou a ty jsi zpěvák a businessman.“

Poprask kolem emailu

Agalarov ale nakonec Trumpa kontaktoval a Goldstonovi prý nezbylo nic jiného, než jim domluvit schůzku. „Emin mi řekl, že mým jediným úkolem je jim domluvit setkání. To jsem udělal a pak jsem od toho dal ruce pryč. Napsat ten mail mi zabralo asi tři minuty. Nenapadlo mě, že si ho jednou přečte celý svět,“ řekl Goldstone.

Ve svém emailu narážel, že se bude jednat o schůzku s „nejvyšším státním zástupcem“. Goldstone v interview objasnil, že myslel Veselnickou a ne generálního prokurátora Ruska Jurije Čajku. Označení použil jen proto, aby ukázal, že právnička je v zemi respektovaná a má mnoho kontaktů. Někteří se však domnívají, že oba právníci jsou propojení a že Veselnická jednala s jeho svolením.

Britský novinář ale popírá, že by byl do volebního skandálu zapleten. „Jsem vinen tím, že jsem poslal ten email a ještě jsem si ho trochu přikreslil, aby to znělo líp. Nic jsem si nevymyslel, jen jsem to trochu přifouknul, jak to my, novináři, máme zvykem,“ vypověděl. Dodal také, že ho ani v nejmenším nenapadlo, co jeho mail spustí za „humbuk“.  

Miss Universe v Moskvě

„K setkání došlo měsíce před tím, než se spustilo vyšetřování kolem Ruska. Kdyby se o tom vědělo dříve, nikdy bych se do toho nepouštěl. V politice se prostě nevyznám. Vůbec tomu nerozumím,“ brání se. Goldstone se také vyjádřil k Miss Universe 2013, která se konala v Moskvě. Společně s Agalarovými se podílel na organizaci soutěže krásy, na kterou se přijel podívat i Donald Trump.

Jeden z Trumpových obchodních partnerů, jehož jméno nebylo zveřejněno, prý nabídl, že současnému prezidentovi do pokoje pošle 5 žen. Trumpův dlouholetý bodyguard Keith Schiller to ale odmítl. Goldstone prohlásil, že s tímto také nemá nic společného. Poznamenal, že ho nelze spojovat ani s plánovanou schůzkou mezi Putinem a Trumpem, ke které v roce 2013 nakonec nedošlo.

Vyšetřování

Před výbory Kongresu, které volební kauzu rozplétají, již hovořil Donald Trump mladší a také další účastníci schůzky: Jared Kushner a tehdejší šéf kampaně Paul Manafort. Před sněmovním výborem pro dohled nad tajnými službami před týdnem vypovídal i gruzínsko-americký obchodník Ike Kaveladze, který na zmíněném setkání zastupoval ruského oligarchu Arase Agalarova. Muellerův tým je zvědavý, co nového přinese Goldstonova výpověď.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi