Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hladový dav ušlapal nejméně 15 lidí. Tlačenici spustilo rozdávání balíčků s jídlem

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
20. listopadu 2017
11:30

Nejméně 15 lidí bylo ušlapáno při rozdělování přídělů jídla v provincii Savíra na jihu Maroka. Několik dalších lidí bylo zraněno, oficiálně se ví o 5 osobách, ale některá média hovoří až o 40. Potravinová pomoc je podle všeho v zemi běžná věc, zvláště pak v odlehlých regionech. Maroko se nyní kvůli suchům potýká s vysokou cenou základních surovin. S odvoláním na marockou státní televizi 2M o incidentu informovala agentura Reuters.

Místní média uvedla, že oběťmi jsou především ženy a senioři. K neštěstí došlo, když zástupci tamější charitativní organizace začali distribuovat balíčky s jídlem. Podle svědků se letos na náměstí zbídačeného města Sidi Bou Lálam sešlo více lidí než obvykle. „Přišlo tam několik stovek lidí. Postrkovali se, tlačili se přes bariéry, až je nakonec prolomili,“ vypověděl jeden za svědků. Následně dodal, že zranění byli převezeni do nemocnice v Marrákeši.

Mluvčí ministerstva vnitra uvedl, že král Muhammed VI. požádal místní úřady, aby poskytly pomoc všem, které incident nějak zasáhl. Rovněž oznámil, že on sám pokryje všechny výdaje na léčbu zraněných a na pohřby zemřelých. Zatím není jasné, co vyvolalo tlačenici. Místní policie celou záležitost prošetřuje.

Marocký král navštívil loni Prahu:

Video  Marocký král Muhammad VI. je soukromě v Praze. A je to návštěva se vším všudy - i s vlastním nábytkem.  - Blesk / Pavel Lopušník
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi