Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Mugabe v televizi překvapil. Prezidentem chce být minimálně do prosince

Autor: ČTK, kal, zst - 
19. listopadu 2017
20:40

Zimbabwský prezident Robert Mugabe (93) v neděli oproti očekávání neoznámil demisi. V televizním projevu k národu po jednání s armádou a za její přítomnosti během celého vystoupení uvedl, že zůstane prezidentem do prosincového sjezdu své vládní strany Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF). Ta ho přitom v sobotu zbavila funkce jejího šéfa. Mugabe v projevu uznal kritické výhrady, které strana na jeho adresu vznesla.

ZANU-PF dala prezidentovi ultimátum k odstoupení z funkce hlavy státu do pondělního poledne (11 hodin českého času), jinak měl být spuštěn proces impeachementu. Vůdce zimbabwských válečných veteránů Chris Mutsvangwa agentuře Reuters řekl, že proces impeachementu bude pokračovat.

Proti Mugabemu se konaly opakované demonstrace, které někdy přerostly v násilnosti. Ve středu moc v zemi převzala armáda a uvrhla prezidenta a jeho ženu do domácího vězení.

Africký národní svaz Zimbabwe – Vlastenecká fronta (ZANU-PF) do funkce viceprezidenta znovu vrátila Mugabem odvolaného Emmersona Mnangagwu.

Mugabe je prezidentem této bývalé britské kolonie na jihovýchodě Afriky od získání nezávislosti v roce 1980. Zimbabwe už řadu let sužuje hluboká ekonomická i politická krize – země se potýká s vysokou nezaměstnaností, hyperinflací, nedostatkem potravin i hotovosti. Proti Mugabemu se konaly opakované demonstrace, které někdy přerostly v násilnosti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panchovilla ( 19. listopadu 2017 20:01 )

Už ani černochům tenhle "osvoboditel" nevoní Ten má za sebou plno nevinných mrtvých svých i bílích.Mugabeho specialita byla,že když jela jeho kolona aut,tak každý,kdo mu stál buď zastřelil nebo ho vojenské džípy shodili z cesty.Ten,co tvrdil,že zabít bílého,je ospraveditelné.A teď si na starý kolena v klidu dožije,lejno zle

maryfox ( 19. listopadu 2017 14:08 )

Zase trapná hladovka.Děti mu to rozmluví.

lynx ( 19. listopadu 2017 13:16 )

Popravit, nelze udělit milost!

Zobrazit celou diskusi