Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„To jsou slzy štěstí. Čekal jsem na to celý život.“ Pád Mugabeho slaví tisíce lidí

Autor: ČTK - 
18. listopadu 2017
18:40

Tisíce obyvatel zimbabwské metropole Harare vyšly v sobotu do ulic vyjádřit své nadšení nad očekávaným svržením prezidenta Roberta Mugabeho. Toho od středy drží v domácím vězení armáda, která v zemi de facto převzala moc. A její představitelé vyjednávají s autoritativním šéfem státu o jeho odstoupení.

Demonstranti v ulicích vyjadřují podle agenturních zpráv nedočkavost a naději, že jejich vystoupení urychlí oficiální konec Mugabeho vlády, obviňované ze zavinění kolapsu kdysi jedné z nejbohatších afrických ekonomik. Lidé mávají národními vlajkami, zpívají, tančí a objímají vojáky, líčí atmosféru v Harare agentura Reuters. Mnozí nesou transparenty s nápisem „Ne Mugabeho dynastii“.

„To jsou slzy štěstí,“ cituje Reuters 34letého Franka Mutsindikwu. „Čekal jsem na tento den celý život. Konečně jsme svobodní,“ řekl agentuře AP Fred Mubay a dodal, že obyvatelé Zimbabwe dlouho trpěli. Trust Chuma, který klidně sedí na lavičce a dění přihlíží, shrnuje: „Tohle je největší den v dějinách Zimbabwe.“

Odvolání Mugabeho žádá vládní strana Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF), která připravuje rezoluci umožňující zahájit proces jeho sesazení. Do země se mezitím vrátil Mugabeho rival Emmerson Mnangagwa, kterého si armáda zřejmě přeje jako nového prezidenta. Toho Mugabe 6. listopadu odvolal z funkce viceprezidenta, což vyvolalo současnou krizi.

O Mnangagwovi se v minulosti hovořilo jako o možném Mugabeho nástupci. Byl dlouholetým spolupracovníkem hlavy státu a někdejším šéfem bezpečnosti a těší se popularitě mezi armádními generály a válečnými veterány. Podle zdrojů agentury Reuters uspořádá ZANU-PF v neděli ráno zvláštní setkání ústředního výboru k odvolání třiadevadesátiletého prezidenta z funkce šéfa strany.

Na schůzce má být vrácena funkce viceprezidenta navrátivšímu se Mnangagwowi a funkce šéfky Ženské ligy ZANU-PF má být zbavena Mugabeho manželka Grace. Podle informací agentury Reuters opustila Mugabeho rezidenci Modrá střecha v Harare okolo 17 hodin českého času za bučení a skandování přihlížejících davů kolona vozidel. Není jasné, zda převážela i prezidenta. Popřely to ale zdroje agentury Reuters z místních bezpečnostních složek.

Ve čtvrtek agentury informovaly, že Mugabe nadále tvrdí, že zůstává jediným legitimním vládcem země, a nemíní dobrovolně odstoupit před volbami naplánovanými na příští rok.

Mugabe je prezidentem této bývalé britské kolonie na jihovýchodě Afriky od získání nezávislosti v roce 1980. Zimbabwe už řadu let sužuje hluboká ekonomická i politická krize - země se potýká s vysokou nezaměstnaností, hyperinflací, nedostatkem potravin i hotovosti. Proti Mugabemu se konaly opakované demonstrace, které někdy přerostly v násilnosti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 19. listopadu 2017 08:01 )

Další komunistický idiot co dokonale zruinoval svou vlast je v řiti!!!!!

yokky ( 18. listopadu 2017 20:09 )

🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎢🎢🎢🎢🎢🎢🎢🎢🎢to jsou zpravy,co je nam potom.kdyz pojedete do cech na sever,tam je to same,cerno a tma.samy Mugabe...........

agfor ( 18. listopadu 2017 19:12 )

Hurá, zbavili jsme se Mugabeho. A teď hurá na Evropu. Tam jsou blbí a odzbrojili se.

Zobrazit celou diskusi