Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

15 mrtvých kvůli lijákům a povodním. V Řecku umírali lidé v autech i zaplavených domech

Autor: ČTK - 
15. listopadu 2017
20:23

Nejméně 15 lidí zahynulo v oblasti západně od řecké metropole Athén v důsledku lokálních záplav vyvolaných silnými lijáky a bouří, uvedla řecká agentura AMPE s odvoláním na zdroje z civilní obrany a protipožární ochrany. Dalších 17 osob utrpělo zranění a devět z nich zůstalo v nemocničním ošetření. Uzavřena musela být dnes ráno na dvou místech i dálnice spojující Athény s městem Korint.

Silný vítr vyvracel stromy a poškodil řadu domů a obchodů například v okolí měst Megara a Mandra, které leží na západ od Athén. Vichřici doprovázel liják, proudy vody převracely auta a zničily četné silnice.

Většina obětí, které postupně našli hasiči, pochází z Mandry. Celkově přišlo o život 10 mužů a pět žen. Nejstarší oběti, ženě, bylo 95 let. Někteří zemřeli ve svých zaplavených domech, jeden muž na dvoře své firmy. Dvě těla strhla voda do blízkého moře.

Střední Středomoří už několik dní sužují silné vichry. O víkendu kvůli tomu zahynul podle agentury DPA turista na ostrově Korfu. Z pondělí na úterý zasáhl hustý liják řecký ostrov Symi na jihovýchodě Egejského moře, způsobil tam lokální záplavy a nebezpečné sesuvy půdy. Meteorologové varují, že i v příštích dnech se v regionu čekají prudké lijáky.

Video  V noci přišly bleskové povodně: Lijáky v Makedonii zabíjely.  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi