Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Britové pod útokem ruských hackerů. Příkaz přišel z Kremlu?

Autor: Darina Jíchová - 
15. listopadu 2017
20:33

Šéf Národního centra pro kybernetickou bezpečnost Ciaran Martin dnes na tiskové konferenci promluvil o útocích, kterým v posledním roce Británie čelila. Ministr obrany Gavin Williamson upozornil na to, že Rusko zvýšilo frekvenci ponorkových hlídek.

Podle Martina ruští hackeři zaútočili na britskou vnitrostátní internetovou síť, jedním z jejich cílů bylo pravděpodobně proniknout do telekomunikace. Proto svůj útok zaměřili na společnosti jako BT (British Telecommunications), která patří mezi největší telekomunikační firmy v Británii. Martin navíc uvedl, že za vším stojí příkaz přímo z Kremlu.

Národní centrum pro kybernetickou bezpečnost si o útocích hackerů vede záznamy, podle nich se Rusům úspěšně podařilo proniknout do britského systému, nejčastěji do mediálních sítí. Dokonce se jim povedlo i zablokovat nějaké domácí stránky. Martinovo prohlášení přišlo ve stejné chvíli, kdy ministr obrany Williamson zjistil, že vzrostl počet ruských námořních hlídek ve vodách Velké Británie.

 

Ruští hackeři v britském systému

Britský tisk rovněž přinesl zprávu o tom, že Martin dnes vystoupí na další tiskové konference, kde se k situaci vyjádří podrobněji. „Nemůžu ale zacházet do úplných detailů, to by mohlo ohrozit naši bezpečnost,“ uvedl Martin. „Můžu vám ale potvrdit to, že naše centrum během roku zaznamenalo kybernetické útoky ze strany Ruska. Zaměřovaly se na média, telekomunikaci a energetiku,“ dodal.

„Rusko se jasně pokouší podkopat náš systém. Ke stejnému názoru dospěla i premiérka Mayová. Včera prohlásila, že Rusko se snaží oslabit mezinárodní řád,“ řekl Martin. Začátkem tohoto týdne vzkázala Theresa Mayová ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, že jejich vláda si je vědoma toho, o co se pokouší. „Víme, co děláte,“ varovala ho.

Britská armáda je v tristním stavu

Vzápětí nato přišlo upozornění ministra obrany Williamsona, podle kterého vzrostla frekvence hlídek ruských ponorek v britských vodách zhruba desetinásobně. Což je nejvíc za posledních 10 let. Williamson dodal, že stejné množství ponorek křižovalo jejich vody během studené války. Navíc bývalý armádní velitel nedávno upozornil vládu na to, že jejich námořnictvo je v kritickém stavu.

Včera v parlamentu vystoupil bývalý velitel Královského námořnictva admirál George Zambellas a řekl jim, že britský ponorkový program je neadekvátní. Jedním z důvodů je snížení financování, se kterým se jeho nástupce musí potýkat. Například minulý měsíc musela Británie požádat o pomoc Kanadu a USA, aby jí pomohly vypátrat podezřelou ruskou ponorku.

„Nebudeme schopni čelit útoku,“ tvrdí generál

Bývalý velitel Společných sil generál Richard Barrons patří mezi armádní důstojníky, kteří již několik let upozorňují na to, že britská armáda „zaostává za ostatními tak 20 let a je připravená se rozpadnout“. Dodal také to, že jejich armáda není schopná čelit vnějšímu nebezpečí. Barrons uvedl, že na vině je nedostatek financí, armádě chybí dvě miliardy liber. Příkladem může být to, že britské letectvo nemá vlastní bojové drony.

Liberální demokrat Menzies Campbell prohlásil: „Ostrá kritika od bývalých armádních velitelů svědčí o tom, v jak tristním stavu naše armáda je. Vláda musí jejich varování naslouchat.“ Rozpočet armády se bude řešit příští týden, je ale více než pravděpodobné, že armáda potřebné peníze nezíská.

VIDEO: I v debatě Blesk.cz se řešilo, že hrozba hackerů je reálná:

namoroman ( 15. listopadu 2017 21:06 )

Tak to už je trapné, jak si všichni stěžují na Rusko. Samozřejmě, že nikdo nic takového proti Rusku nedělá a všichni jsou čistí jako běloskvoucí lilie ! Začalo to sankcemi, lhaním třeba o Sýrii, Líbyi a Iráku, pokračuje to tímto kňučením o hackerech a skončí to jak ?! Jsou uboze podělaní z Ruska a přitom vykřikují, jací jsou Rusové mužici, ochlastové a jak jsou neschopní.

Zobrazit celou diskusi