Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Panenka Barbie navlékla poprvé hidžáb. Zahalila se po vzoru slavné šermířky

Autor: jer - 
14. listopadu 2017
21:10

Muslimská kultura si připsala další „zářez“. Dokonce i slavná panenka Barbie, opravdová od Mattela, dostane hidžáb. Nejnovější panenka z kolekce „Shero“ bude vymodelována podle olympijské vítězné šermířky Ibtihaj Muhammadové. Uvedla to televize CNN.

V roce 2016 se Muhammadová stala první Američankou, která se účastnila olympiády v Riu de Janiero v hidžábu. „Jsem hrdá na to, že malé holčičky kdekoliv na světě si nyní můžou hrát s Barbie, která se rozhodla nosit hidžáb,“ říká olympionička.

Novinku společnost ohlásila na summitu Ženy roku. Prodej nové panenky Barbie začne v roce 2018. „Ibtihaj je inspirací pro nespočet dívek, které se nikdy necítily reprezentovány. Doufáme, že tato panenka jim bude připomínat, že můžou být a dokázat cokoliv,“ řekl Sejal Shah Miller, viceprezident marketingu značky Barbie.

Mattel se snaží zvýšit diverzitu svých produktů a oslovit tak svými značkami více zákazníků. Společnost uvedla, že v posledním kvartálu se prodeje panenek Barbie propadly o šest procent ve srovnání s loňskými výsledky.

Řada panenek Shero, která se začala prodávat v roce 2015, obsahuje Barbie vytvořené podle významných žen, jako olympijská gymnastka Gabby Douhlasová, modelka Ashley Grahamová, balerína Misty Copelandová, režisérka Ava DuVernayová a herečka Zendaya.

Proměny panenky Barbie 1959–2016:

Video  Proměny Barbie 1959–2016  - Youtube.com/BarbieWorld/BPŽ
Video se připravuje ...

V roce 2016 se na pultech obchodů objevily Barbie se čtyřmi různými tělesnými proporcemi. Stejné změny se dočkala i postavička Kena. Ten se nyní vyrábí ve třech různých tělesných variantách se sedmi barvami kůže.

„Chceme dětem ukázat, že nezáleží na tom, jaký tvar má jejich tělo. Všechno je možné,“ řekla ředitelka PR Tania Missad.