Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kampaň Putinovy soupeřky řídí bloger z Prahy. Adagamov promluvil o emigraci

Autor: jer - 
14. listopadu 2017
22:50

Březnové prezidentské volby v Rusku se blíží a kandidáti pomalu připravují své předvolební kampaně. Mimo jiných také populární televizní moderátorka Ksenija Sobčaková (35). Její kampaň z Prahy řídí opoziční bloger Rustem Adagamov. O průběhu kampaně i důvodech jeho emigrace promluvil v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Kandidatura Sobčakové vzbudila v Rusku rozporné reakce. Alexej Navalnyj, nejvýraznější tvář ruské opozice, z ní příliš nadšený nebyl. Domnívá se, že její kandidatura rozdělí opoziční voliče a Putinovy soupeře tak ještě více oslabí. Sobčaková v kampani kritizuje vládu kvůli korupci, zahraniční politice, zásahům policie i kvůli válce s Ukrajinou. V první televizní debatě prohlásila, že Rusko by se mělo stáhnout z Krymu. Navrhla uspořádání nového referenda.

Sobčaková je dcerou bývalého petrohradského primátora Anatolije Sobčaka, politického mentora Vladimira Putina. Někteří kritici ji proto považují za loutku Kremlu, která má vytvořit iluzi regulérních voleb. S tím ale nesouhlasí ruský bloger Rustem Adagamov, který z Prahy vede její prezidentskou kampaň.

Podle jeho slov se kampaň rozbíhá pomalu, ale dobře. „Spustili jsme formulář, přes který se nám mohou hlásit dobrovolníci, a už se tam zaregistrovalo asi sedm tisíc lidí. Takže na nedostatek zájmu si nemůžeme stěžovat,“ řekl Adagamov v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Sobčakovou vidí jako alternativu Navalnému, který prý nemusí vyhovovat každému.

Muž, co dvakrát emigroval

Adagamov začal svoji kariéru jako grafik. V roce 1996 se poprvé odstěhoval z Ruska za prací do Norska. V té době se začal věnovat fotografii a publikaci na internetových službách. Díky rostoucí popularitě na internetu si Adagamov našel v roce 2006 cestu zpět do Ruska. „Hrozně mě bavilo dělat fotoreportáže. Byla to vlastně nová forma novinařiny s tím, že jsem dělal jenom věci, které jsem sám chtěl,“ řekl.

O dva roky později prezidentské volby v Rusku vyhrál Dmitrij Medveděv a vystřídal Vladimira Putina. Adagamov Medveděva z počátku podporoval, doprovázel jej spolu s ostatními novináři i na zahraničních cestách. Zlom přišel v roce 2011, kdy se po kontroverzních a údajně zmanipulovaných volbách dostal do čela Ruska opět Vladimir Putin. „Já jsem asi romantik, vnímal jsem to hodně emocionálně. Zklamání z Medveděva se spojilo s rozhořčením z naprosto cynicky, otevřeně zmanipulovaných voleb,“ řekl Adagamov. Putinovo znovuzvolení přimělo Adagamova k opoziční činnosti.

Jako pro zbytek opozice, i pro Adagamova postupně Rusko přestalo být bezpečné. Jako první přišlo obvinění ze strany jeho zhrzené exmanželky, podle kterého měl v Norsku zneužívat kamarádku jejich 12leté dcery. Norská policie případ prověřila, nic se nepotvrdilo. Ruská prokuratura ale přesto zahájila trestní stíhání. Adagamov z obavy o svůj život v roce 2013 uprchl do České republiky. Návrat do Ruska neplánuje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi