Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Řečtí důchodci a nezaměstnaní dostanou vánoční prémii. Od Tsiprase už podruhé

Autor: simao, ČTK - 
13. listopadu 2017
22:04

Řecký premiér Alexis Tsipras se chystá rozdělit mezi chudými řeckými důchodci, rodinami a nezaměstnanými i v tomto roce vánoční prémii ve výši zhruba jedné miliardy eur (26 miliard Kč). Oznámil to dnes večer v projevu v řecké státní televizi ERT. Podle analytiků si chce vylepšit špatné preference.

Peníze si mezi sebou rozdělí 3,4 milionu lidí. Dalších 360 milionů eur vláda zaplatí státní elektrárenské společnosti (DEI), aby nenavyšovala ceny energií, citovala premiéra agentura DPA.

Podle Tsiprase umožňuje řecké vládě tuto sociální politiku větší přebytek primárního rozpočtu (bez započtení splátek dluhu), než jaký byl dohodnut s věřiteli. Řecku se ho podařilo dosáhnout letos i loni. Čím lepší je finanční situace země, tím větší podpory se musí dostat těm, kteří to nejvíce potřebují, řekl Tsipras.

Podle analytiků řecký premiér reaguje na nízké volební preference své vládnoucí socialistické strany Syriza. Ta už několik měsíců zaostává o osm až 13 procentních bodů za opoziční Novou demokracií (ND).

Vyšší dluh, než se čekalo

Rozpočtový přebytek Řecka byl v loňském roce nižší, než se původně čekalo, dluh naopak vyšší, uvedl přitom v říjnu evropský statistický úřad Eurostat. Analytici upozorňovali, že vyšší dluh by mohl zkomplikovat plán Athén úspěšně dokončit příští rok v srpnu záchranný program, třetí od roku 2010. Nové údaje Eurostatu přišly po oznámení Athén, že ekonomika loni skončila v recesi místo původně očekávaného mírného růstu.

Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem však uvedl, že řecký záchranný program je opět na správné cestě. Pokud to bude nutné, jsou členové eurozóny připraveni učinit další kroky ke zmírnění zadlužení Řecka, pokud Athény splní úkoly, vzkázal. Euroskupina sdružuje ministry financí zemí eurozóny.

Donald Trump s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem Donald Trump s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem | Reuters

Do Řecka se přitom také vrátili zástupci institucí EU a Mezinárodního měnového fondu (MMF), aby tam do konce roku dojednali podmínky pro uvolnění další splátky ze slíbeného záchranného úvěru. Na setkání s úředníky z ministerstva financí začali jednat o dlouhém seznamu požadovaných reforem, které zahrnují omezení státní kontroly nad energetickými společnostmi. Dalším cílem se stalo také zrevidovat vládní výdaje, aby bylo jisté, že se podaří dosáhnout plánovaných rozpočtových přebytků v letech 2018 a 2019.

Řecko se letos v červenci částečně vrátilo na dluhopisové trhy a do konce současného záchranného programu plánuje ještě několik aukcí dluhopisů. Doufá také, že se mu podaří vyjednat s věřiteli příznivější podmínky splácení záchranného programu. Výnosy řeckých dluhopisů od léta prudce klesly, což je signálem rostoucí důvěry investorů. Nadále však zůstávají výrazně vyšší než výnosy dluhopisů dalších členských zemí eurozóny.

Řecký premiér Alexis Tsipras přivítal francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Řecký premiér Alexis Tsipras přivítal francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. | Reuters

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivan604 ( 13. listopadu 2017 22:50 )

A zase to zaplatí občané EU ! Jenom blbec by v takovém spolku chtěl zůstat ! Jsem pro okamžité a definitivní opuštění tohoto mocenského a diktátorského spolku, který si říká EU !!!!

prycsnima ( 13. listopadu 2017 22:25 )

 Ano.A celá Evropa to financuje.Tenhle linej dobytek,co se vším vyje bývá.

Zobrazit celou diskusi