Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Paříž vzpomíná na 130 obětí teroru. Macron je na pietě poprvé jako prezident

Autor: ČTK, Mii - 
13. listopadu 2017
11:00

Druhé výročí teroristických útoků přívrženců Islámského státu, při kterých na různých místech Paříže zahynulo 130 lidí a přes 350 bylo zraněno, si v pondělí připomíná francouzská metropole. Pietních akcí, při kterých jsou čteny jména obětí, kladou se věnce a drží se minuta ticha, se účastní Emmanuel Macron a pařížská starostka Anne Hidalgová.

Macron v doprovodu své manželky Brigitte nejdřív zamířil na Stade de France, kde i v přítomnosti svého předchůdce Françoise Hollandea zahájil sérii projevů úcty k obětem atentátů z 13. listopadu 2015.

Prostranství před stadionem na severu metropole se stalo prvním ze šesti míst, kde tři islamistická teroristická komanda spáchala nejhorší atentáty ve francouzských dějinách. Macron před tamní pamětní desku, připomínající první oběť atentátů - portugalského přistěhovalce Manuela Diase, položil kytici z červených, bílých a modrých květů.

Hollande, který byl tehdy na stadionu, kde se konalo přátelské fotbalové utkání mezi Francií a Německem, v pondělí v rozhovoru s televizí France 2 popisoval, jak zaslechl explozi, ale přesto nechtěl ze stadionu utéct, „aby nikdo neměl dojem, že je ohrožena veřejnost“. Rozhodnutí zůstat na stadionu podle něj „určitě zachránilo životy“.

K nejhorší události došlo při koncertu

Vzpomínky, jejichž součástí byla i minuta ticha, se kromě prezidentů zúčastnily rodiny obětí, ministři vnitra a spravedlnosti Gérard Collomb a Nicole Belloubetová, předsedové obou komor francouzského parlamentu a pařížská starostka Anne Hidalgová.

Macron si s příbuznými obětí potřásl rukou a přesunul se k dalším místům krveprolití, restauracím a barům Le Carillon, Le Petit Cambodge, La Bonne Bière, Comptoir Voltaire a La Belle Equipe, kde vzpomínkové akce pokračovaly v podobném duchu.

Poslední zastávkou prezidenta a dalších politiků a pozůstalých byl klub Bataclan, který byl při pařížských atentátech před dvěma lety dějištěm nejhoršího krveprolití. Teroristé tam postříleli 90 lidí při koncertu americké rockové skupiny Eagles of Death Metal.

Video  Sestřih videí, která natočili lidé při útocích v Paříži  - youtube
Video se připravuje ...

gabreta ( 13. listopadu 2017 13:22 )

Makarón má docela hroší kůži i odvahu, přilézt mezi lidi s jeho proimigrantskou politikou!!

Zobrazit celou diskusi