Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

WhatsApp mezi politiky odhalil sexuální skandál i trapas. Používá ho i policie

Autor: Darina Jíchová - 
12. listopadu 2017
20:30

Komunikační aplikace se hned od svého začátku těšila mezi uživateli velké oblibě. Její tvůrci Jan Koum a Brian Acton jistě neměli ani tušení, k čemu jednou jejich výtvor přispěje. Z WhatsAppu se v posledních letech stala platforma nejen pro aktivisty a politiky, ale i policisty a záchranáře. Využily jej i britské političky a zaměstnankyně parlamentu, ve skupinovém chatu si vytvořily seznam mužů, kteří mají sklon k sexuálnímu obtěžování. Díky tomu jich bylo obviněno a zbaveno funkce již několik desítek.

Koum a Acton se původně ucházeli o práci v sociální síti Facebook, ale ani jeden nebyl přijat.  Dva bývalí zaměstnanci Yahoo! dali hlavy dohromady a před osmi lety spustili aplikaci WhatsApp. Využívají ho lidé po celém světě, mezi jejich nejoblíbenější funkce patří právě skupinový chat, podle statistik se WhatsAppu dokonce podařilo zastínit tradiční textové zprávy SMS.

Krátce po červnových volbách Toryovci používali aplikaci, aby mezi kolegy zjistili, jaké má Theresa Mayová vyhlídky. Byl to mnohem diskrétnější způsob, než kdyby se to řešilo v kabinetu. V parlamentu se ale skupinové chaty nevyužívají jen pro práci či spřádání tajných plánů. Politikové si v něm posílají i zákulisní drby, právě takto vznikl i soupis „sexuálních škůdců“.

Odvrácená tvář aplikace

Aplikace má velice dobré kódování a nikdo vně chatovací skupiny nemůže zachytit posílanou zprávu, není proto divu, že WhatsApp využívají i členové teroristických organizací. Na tento fakt upozornila britská ministryně vnitra Amber Ruddová. O bojovnících Islámského státu je dobře známé, že ho používají. Útočník Chálid Masúd odeslal whatsappovou zprávu těsně před tím ,než letos v březnu na Westminsterském mostě zabil šest lidí. FBI se zase domnívá, že ho využívají zločinci při praní špinavých peněz.

Největším nebezpečím pro běžné uživatele je zdánlivý pocit soukromí. O tom by mohla vyprávět své labouristická poslankyně Lucy Powellová, která omylem poslala celé skupině labouristek velmi nelichotivou zprávu o jedné ze svých kolegyň. Na rozdíl od ústně sděleného tajemství WhatsApp po sobě zanechává digitální stopu, zprávy tak mohou uniknout na veřejnost.

Novinářky a političky bojují proti sexuálnímu obtěžování

WhatsApp se stal útočištěm pro ženy, které se staly obětí sexuálního násilí. Všechno to začalo jedním twitterovým příspěvkem novinářky Emily Reynoldsové, která sdílela: „Neúplný list všech mužů zaměstnaných v médiích, kteří mi ublížili“. Spoustu žen a hlavně novinářek se následně Reynoldsové ozvaly a rozhodly se společně bojovat proti sexuálnímu obtěžování.

Kampaň proti sexuálnímu obtěžování:

Video  Svérázná kampaň proti sexuálnímu obtěžování: Ne znamená ne!  - youtube
Video se připravuje ...

Obdobný nápad měly i ženy pracující v britském parlamentu. Jejich skupina začala dávno před tím, než vznikl WhatsApp. Jedna z bývalých poslankyní uvedla, že si mezi sebou v parlamentu vždycky říkaly, komu se radši vyhýbat. Aplikace nyní ženám umožňuje sdílet svoje zážitky, díky ní mnoho mladých stážistek, které do politiky přijdou, uniknou nepříjemné zkušenosti.

Novinářky svoji skupinu proměnily v hnutí Second Source (Druhý zdroj). Jedna z hlavních aktivistek kampaně Second Source novinářka Rosamund Urwinová věří, že jejich hnutí způsobí revoluci. Není jasné, co se s informacemi o násilnících chystaly udělat ženy z parlamentu. Zprávy a soupis mužů se na veřejnost dostaly díky tajnému informátorovi.

Bílé přilby na WhatsAppu

Syrská civilní ochrana – Bílé přilby – přes aplikaci koordinují záchranné akce. Internet v Sýrii je špatný, ale WhatsApp nevyžaduje mnoho dat. Jeden z jejich dobrovolníků Chálid Chatíb (21) promluvil o tom, že aplikace je pro ně velmi důležitá. „Máme lidi po celé Sýrii, komunikujeme přes skupinové zprávy. Díky nim se nám daří rychle připravit všechny potřebné akce na záchranu obyvatel. Byli jsme v kontaktu i s lidmi ve městech, která byla pod přísným dohledem ISISu,“ řekl Chatíb. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi