Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Muslimové vypálili celou vesnici. Jeden z obyvatel prý na Facebooku urazil Mohameda

Autor: Darina Jíchová - 
12. listopadu 2017
18:13

Rozzuřený dav čítající přes 20 tisíc muslimů vypálil hinduistickou vesnici Thakurbari v bangladéšském okrese Rangpur Sadar. Při požárech zemřel jeden člověk a nejméně pět dalších bylo zraněno. Hněv muslimů vyvolalo to, že jeden z místních Titu Roy, prý na Facebooku urážel proroka Mohameda.

Rozčilení muslimové dorazili do vesnice a začali rabovat domy a následně je podpalovat. Se zemí srovnali celou vesnici. Na místo byla přivolaná policie, která se snažila dav uklidnit. Nakonec policisté proti muslimům použili gumové projektily a slzný plyn. Není jasné, zda útok vyvolala pomluva, nebo zda Roy, který už v Thakurbari nežije, skutečně sdílel urážlivé příspěvky o islámském prorokovi.

Než však policisté dorazili na místo, podařilo se muslimům spálit nejméně 30 domů, další byly vyrabované a zničené. Jejich řádění si vyžádalo jednu oběť. Místní noviny Dhaka Tribune informovaly o tom, že v Thakurbari se sešli muslimové z okolních sedmi vesnic. Po střetu s policií bylo do fakultní nemocnice v Rangpuru převezeno šest postřelených osob. Jeden z nich, mladík Hamidul Islám, na následky svých zranění zemřel.

Proti zásahu policie následně protestovali muslimové na dálnici vedoucí z Rangpuru do Dinajpuru. Cestu zablokovali na čtyři hodiny. Místní magistrát celou situaci prošetřuje, úřady postiženým rodinám, jejichž domy byly při výtržnostech zničeny, poskytly potřebnou pomoc. 

Bangladéš momentálně řeší příliv muslimských Rohyngyů prchajících ze sousední Barmy:

boxer ( 12. listopadu 2017 20:46 )

A čímpak urazil proroka Mohameda, řekl že to byl zloděj, vrah a pedofil? Vždyť řekl jen pravdu !!

prycsnima ( 12. listopadu 2017 19:09 )

 Tak jen sem s nima ,to bude legrace u nás na venkově.Nebuďte xenofobové.Neomezujejte je v jejich oprávech a zvyklostech.

zapletalikovi ( 12. listopadu 2017 18:54 )

A jsme u toho. Tohle je pravá tvář islámu. Žádné předstírané mírumilovné řečičky. Vítejte v realitě.

Zobrazit celou diskusi