Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

To bylo o vlásek! Dítě vběhlo do silnice, kamion stihl na poslední chvíli zabrzdit

Autor: bop - 
14. listopadu 2017
15:39

Z tohohle videa mrazí! Stačila jen sekunda a všechno mohlo skončit tragédií. Video z Norska zachycuje, jak dítě, které za autobusem vyběhlo do silnice, málem srazil rozjetý kamion. Řidič ale naštěstí stihl zabrzdit a malý čipera utrpěl pouze šok. Zřejmě při něm stáli všichni svatí...

Případů s podobně šťastným koncem by si jistě každý z nás přál více. Ne vždycky to ale bohužel dopadne takhle zázračně.

K incidentu z videa došlo v norském městě Høyanger a natočil ho kamioňák Tor Bjørn Kyrkjebø, který stál za autobusem. Z toho vyskákalo několik dětí, které se okamžitě rozutekly na všechny strany a několik z nich mělo evidentně v úmyslu přeběhnout silnici. Oběhly autobus a do silnice se vřítily za ním. Řidič protijedoucího náklaďáku je tak vůbec neměl šanci vidět. 

Při malém darebovi, který se bez rozmyslu vřítil do vozovky jako první, však nejspíš stáli všichni svatí. Kamion totiž na poslední chvíli stihl zabrzdit těsně před dítětem a nikomu se nic nestalo. Dítě i řidič kamionu však zůstali ještě pěkně dlouho otřesení.

Experti se nyní dohadují, jestli dítě zachránil pozorný řidič kamionu, nebo systém pro autonomní brzdění AEB (Automatic Emergency Braking). Ten pracuje nezávisle na řidiči a pomáhá s intenzitou brzdění, respektive dokáže vyvinou maximální intenzitu brzdění v nejkratší možné době. Překážky na vozovce pak detekuje radar spolu s kamerou. Ať je to tak či tak, nejdůležitější je, že při incidentu nevyhasl lidský život.

zapletalikovi ( 15. listopadu 2017 08:15 )

Chudák šofér. Kdyby to neubrzdil, dávali by rodiče vinu jemu a ne klukovi.

Zobrazit celou diskusi