Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Množte se jako králíci, vyzvalo Polsko své občany. Bojuje tak s nízkou porodností

Autor: ČTK - 
9. listopadu 2017
08:25

Polské ministerstvo zdravotnictví nedávno na YouTube zveřejnilo půlminutové video, ve kterém nabádá Poláky, aby se množili jako králíci. Cílem spotu zobrazujícího početnou králičí rodinu je podle agentury AP upozornit na nízkou plodnost v zemi, která je 1,32 dítěte na ženu, což představuje druhou nejnižší hodnotu v Evropské unii za Portugalskem.

Tajemství vysoké porodnosti králíků podle zvířecího vypravěče nového videa tkví v častém cvičení, ve zdravé stravě a v tom, že „se nestresujeme, když nemusíme“. Video také záběrem na skleničku obrácenou dnem nahoru naznačuje přínos střídmého užívání alkoholu.

Ministerstvo zdravotnictví agentuře AP řeklo, že se snaží přimět Poláky ve věku od 18 do 45 let k osvojení zdravého životního stylu, který by posílil jejich schopnost plodit potomky. „Pokud se někdy chcete stát rodiči, vezměte si příklad z králíků,“ radí vypravěč. Záběr s mladým párem na pikniku pak podle AP dává najevo, že trocha romantiky také neuškodí. Ministerstvo si prý tento způsob informování o nízké plodnosti zvolilo, aby sdělení „nebylo vulgární a nikoho neurazilo“.

V Polsku, kde se asi 90 procent z 38 milionů obyvatel hlásí k římskokatolické církvi, byla v roce 2015 evidována plodnost 1,32 dítěte na jednu ženu. To je po Portugalsku druhá nejnižší hodnota v EU, přičemž Španělsko a Řecko jsou jen nepatrně lepší. V Česku loni plodnost stoupla na hodnotu 1,63, což je maximum od roku 1994, pro dlouhodobé zachování populace je však potřeba 2,1 dítěte na ženu.

Video  Jak uvolnit pánevní dno před otěhotněním  - Maminka.cz, Supermámy.cz/Adam Balažovič
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

offline ( 9. listopadu 2017 14:48 )

Úplně by stačilo, kdyby se vrátily ty 2 miliony pšonků z Anglie a Irska a těch 10 - 15 milionů pšonků nalezlých v USA A Kanadě a budou mít pšonků, že nebudou vědět co s nima. Takhle se jenom další pšonci namnoží a zase rozlezou po celém vyspělém světě. Pšonci jsou jako číńani Evropy, je jich strašně moc a nikdo neví co s nima.

ivoadler ( 9. listopadu 2017 10:39 )

A kur va, nejzbožnější národy Evropy se nejmíň množí. To je na pováženou. Věřící, méně náboženských procesí a více soulože! Jinak vychcípáte.

ivopatta ( 9. listopadu 2017 09:19 )

Pro sociálního ekonoma žádný problém. Polákům zvýším u pracujícího obyvatelstva změnou daňové a sociální legislativy plodnost na 2,1 dítěte/ženu do 5, maximálně 6 let. Smluvně s garancí výsledku. V Česku čeká důchodová reforma v paragrafovaném znění, reforma řešící demografický problém, na realizaci od r. 2005. Tehdy ji obdržel ministr práce elektrikář Z. Škromach od premiéra Paroubka s doporučením k realizaci. Místo aby konal, hodil reformu do koše a vymyslel jako volební slogan 13. důchod. Stačí napsat do vyhledavače dvě slova: První prorůstová

Zobrazit celou diskusi