Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Anulovali deklaraci o nezávislosti Katalánska. Podle španělského soudu odporuje ústavě

Autor: ČTK - 
8. listopadu 2017
15:43

Španělský ústavní soud ve středu anuloval deklaraci o nezávislosti Katalánska, kterou 27. října schválil regionální parlament této autonomní oblasti. Deklarace, jejíž platnost týž soud už minulý týden dočasně pozastavil, podle verdiktu soudu odporuje španělské ústavě.

Deklarace o nezávislosti navrhuje zahájit proces, který skončí vytvořením a schválením ústavy samostatné katalánské republiky. Dokument schválili v tajném hlasování na plenárním zasedání separatističtí poslanci, kteří měli v katalánském parlamentu většinu. Opozice hlasování bojkotovala.

Po schválení deklarace španělská vláda se souhlasem horní komory španělského parlamentu převzala přímou správu Katalánska. Odvolala tamní vládu, rozpustila tamní parlament a vyhlásila volby v regionu na 21. prosince. Minulý týden pak španělská prokuratura obvinila sesazenou katalánskou vládu i vedení parlamentu ze vzpoury. Část exministrů je nyní ve vazbě.

Část bývalých ministrů je od minulého týdne ve vazbě, jeden exministr byl propuštěn na kauci. Zbytek sesazené katalánské vlády, včetně expremiéra Carlese Puigdemonta je v Belgii, jejíž soudy mají rozhodnout o vydání těchto katalánských politiků do Španělska.

Ústavní soud  také anuloval zákon o právní transformaci a založení samostatné republiky, který katalánský parlament schválil 8. září. I jeho platnost už v září ústavní soud pozastavil, dokud o něm nerozhodne.

Video  Katalánci vyhlásili nezávislost, Madrid zuří. A jak po únosu žije Tonča?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, redakce Blesk
Video se připravuje ...

Čtěte více: Bouřlivé Katalánsko - 7 důvodů, proč tam vycestovat!

kukuku ( 8. listopadu 2017 17:19 )

Neraď Trumpovi. On to poplete a vybombarduje Barcelonu.

agfor ( 8. listopadu 2017 17:02 )

Rozdělení Československa také odporovalo tehdejší ústavě a nic se nedělo Zvětšení počtu koryt pro papaláše měl přednost.

Desterz ( 8. listopadu 2017 16:31 )

 Čili vytřeli si zadnice s deklarací OSN o nezcizitelném právu na sebeurčení. Myslím, že vždy bdělý strážce svobody v celém světě jakož i širokém okolí, náš sokol jasný USA, by měly zahájit bombardování Španělska aby ho silou donutily přijmout jednu ze základních a stěžejních deklaraci OSN. Vždyť s tím přece mají tak bohatou zkušenost!

Zobrazit celou diskusi