Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Trump dorazil do Koreje. Kimovi hrozí letadlovými loděmi

Autor: ČTK - 
7. listopadu 2017
07:39

Americký prezident Donald Trump dnes přiletěl na dvoudenní návštěvu Koreje, kde se setká se svým jihokorejském protějškem Mun Če-inem. Ústředním tématem jednání bude KLDR. Tlak na vládce Kim Čong-una chce Trump zvýšit také cvičením trojice letadlových lodí v Tichomoří.

Spojené státy v příštích dnech uspořádají v západním Tichomoří manévry se třemi svými letadlovými loděmi. S odvoláním na nejmenované americké činitele o tom informovala agentura Reuters s tím, že plánovaná demonstrace síly přichází v době, kdy je prezident USA Donald Trump na návštěvě Asie. Média společné cvičení třech letadlových lodí na jaderný pohon označují za výjimečné. Naposledy se obdobné manévry uskutečnily před deseti lety u Guamu.

Přesný termín ani místo konání námořního cvičení ale zatím nejsou známy. Velení tichomořské flotily zprávu odmítlo komentovat, vyjádření dosud neposkytl ani Pentagon.

Trump je v současné době na návštěvě Asie. Jedno z témat cesty amerického prezidenta je zvýšení mezinárodního tlaku na KLDR, aby se vzdala vývoje jaderných zbraní a balistických střel. Reuters poznamenal, že nemá žádné informace o tom, že by Trump během svého asijského turné chtěl některou ze tří letadlových lodí navštívit.

Server Washington Examiner s odvoláním na své zdroje spekuloval o možném cvičení tří letadlových lodí a jejich doprovodných plavidel na konci října. Tehdy uvedl, že podobné zkoušky je kvůli vytíženému operačnímu nasazení lodí představujících páteř americké globální vojenské moci obtížné uspořádat.

Nyní se ale v oblasti Tichého oceánu tři americké letadlové lodě nacházejí, konkrétně jde o svazy lodí USS Ronald Reagan, USS Theodore Roosevelt a USS Nimitz.

Video  Američané testují nejdražší vojenskou loď světa. Stála 325 miliard  - U.S Navy / Mass Communication Specialist 2nd Class Ridge Leoni
Video se připravuje ...

Trump v Jižní Koreji

Trump se během návštěvy Jižní Koreje sejde také s americkými a jihokorejskými vojáky a přednese projev v parlamentu. V plánu není cesta do demilitarizované zóny na hranicích s KLDR, o které média spekulovala.

Trump, který je nyní na cestě po Asii, ukončil návštěvu Japonska a odletěl do Koreje. Letecký speciál Air Force One s prezidentem na palubě přistál na základně Osan jižně od Soulu. Na letištní ploše byl uvítán s vojenskými poctami.

Bílý dům uvedl, že Trump chce návštěvu země pojmout jako demonstraci spojenectví i přes jisté spory, které mezi Washingtonem a Soulem především v otázce přístupu ke KLDR panují. Ve středu Trump odletí do Číny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sairait ( 7. listopadu 2017 12:26 )

tam by se všichni nevešli, ale vás modráků je míň, rýsuje se vám nový modrý prezident, tak se ho chytnětě za gule a běžte třeba do p.rdele, zm.r.dí

sairait ( 7. listopadu 2017 12:22 )

už mu je.blo, ko.kotovi

sairait ( 7. listopadu 2017 12:18 )

nebylo tam napsáno sr áče ale nýbrž pr deláče

sairait ( 7. listopadu 2017 12:16 )

Ať raději malýho ***áče neprovokuje, ten hned střílí rakety a prezident by moh jednu chytit do toho jeho eroplánu

alfasamec ( 7. listopadu 2017 08:15 )

Sedmý listopad v Moskvě Samuil Maršak Rudou barvou dneska září sedmička v mém kalendáři. Podívej se oknem: všude v ulicích je všechno rudé. Každé okno, každá střecha jako by dnes hořela. Tam, kde jindy tramvaj spěchá, kapela jde zvesela. Celá země — i my děti velký svátek máme dnes. Rudý balonek můj letí, přímo k obloze se vznes'!

Zobrazit celou diskusi