Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Turisté kvůli selfie blokují dopravu. Vzali útokem květinovou ulici v Sydney

Autor: Mii - 
6. listopadu 2017
18:02

S extrémním návalem turistů se v posledních dnech potýká jedna určitá ulice na předměstí Sydney Kirribilli. Lidé z celého světa se sem sjíždějí, aby byli svědky rozkvetlé aleje stromu žakarandy a ideálně si s jeho sytě fialovými květy pořídili selfie. Turistů je tolik, že blokují v ulici dopravu, místní obyvatelé proto začínají mít obavy o bezpečnost všech zúčastněných.

Austrálie se v listopadu nepotýká s deštěm a zimou jako Česko, ale vládne zde jaro. Květiny a stromy kvetou a obyvatelé si užívají, jakými všemi barvami ulice hrají. Užívají si to i turisté, kteří rychle na internetu rozkřikli krásy ulice McDougal na předměstí Sydney Kirribilli. Nachází se zde totiž alej žakarand – okrasné jihoamerické dřeviny – která momentálně plně kvete.

Do ulice proto denně přicházejí desítky turistů, kteří sytě fialovou nádheru chtějí zaznamenat na fotku nebo selfie. Na denním pořádku jsou zde i svatební focení. Ulicí nelze projít, aniž by člověk minimálně na jednoho takového turistu nenarazil. Ve vytížených hodinách je jimi ulice doslova zaplavená.

Místní obyvatelé byli trpěliví, ale už jim obdivovatelé přírody začínají vadit. „Je velmi složité tudy projet a nesrazit někoho. Turisté postávají uprostřed cesty a mají na sebe namířené mobily,“ popsala situaci australskému serveru News.com.au policejní šéfka místního okrsku Jillian Christine. „Také se nám ten pohled libí a rozumíme jim, ale je jen otázka času, než se někomu něco stane,“ pokračovala.

Občanské sdružení složené z obyvatel ulice McDougal a přilehlých ulic věří, že situace je natolik vážná, že začala urgovat městskou radu severního Sydney, aby věc začala řešit.

Město za rok popularitu stromů využije

Jedním možných řešení by podle Christine mohl být organizovaný festival. Ulice by byla po dobu šesti týdnů, než stromy odkvetou, jednosměrná a svedená jen do jednoho pruhu, aby lidé měli více prostoru se po ní pohybovat. „Letos už asi nic moc nezvládneme, ale příští rok to bude chtít naplánovat,“ uvedla.

Městská rada odpověděla, že si je vzrůstající popularity žakarand vědoma. „Zvažujeme pro příští rok možnosti, jak případný festival žakarand zorganizovat. Do té doby by si všichni lidé měli uvědomit, že McDougal je veřejná cesta otevřená jak motorovým vozidlům, tak chodcům a podle toho se chovat,“ sdělila mluvčí rady.

Vzrůstající množství turistů vnímá i nedaleké divadlo. „Každé ráno, když jedu do práce, musím hodně zpomalit a kličkovat mezi turisty a nevěstami, kteří se tu fotí. Minimálně jednu nevěstu tu vidím každý den. Když jsem jel dneska na oběd, musel jsem dvě odehnat od svého auta,“ řekl News.com.au publicista divadla Merran Doyle. „Vlastně mi to ani nevadí. Na nevěsty je moc pěkný pohled a ty stromy jsou prostě krásné,“ uzavřel.

Takové fotky v rozkvetlé ulici vznikají:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi