Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Texasu vraždil exvoják potrestaný za domácí násilí. Bylo mu 26 let

Autor: ČTK - 
6. listopadu 2017
07:01

Pachatelem střelby v texaském kostele byl někdejší příslušník amerického letectva, který byl trestán za domácí násilí a ze služeb následně propuštěn, uvedla mluvčí letectva. Šestadvacetiletý běloch Devin Kelley, který podle dostupných informací neměl vazby na teroristickou organizaci, má na svědomí podle amerického tisku 26 životů, dvě desítky lidí byly zraněny. Jméno pachatele zatím oficiálně potvrzeno nebylo. Obětem tragédie bylo podle policie pět až 72 let.

Tragédie, kterou americké úřady označily za nejhorší svého druhu v novodobých dějinách Texasu, se stala kolem 11:30 místního času (kolem 18:30 SEČ).

Podle Freemana Martina z texaské policie bylo 23 lidí zastřeleno v kostele, dva před budovou a jeden člověk zemřel po převozu do nemocnice. Dalších asi 20 osob bylo zraněno, uvedl.

Mezi zraněnými byl i pětiletý Rylan, kterého útočník střelil dvakrát do břicha, jednou do paže a jednou do varlat, řekla televizi CBS jeho prateta s tím, že chlapec byl převezen na operační sál.

Při útěku z kostela na střelce zřejmě vystřelil jeden z místních obyvatel. Útočník pak upustil svou zbraň, nasedl do auta a odjel. Policisté střelce zřejmě pronásledovali a pak ho zneškodnili. Podle neoficiálních informací je útočník po smrti. Neví se ale, zda ho po několika kilometrech pronásledování zastřelila policie, nebo se zastřelil sám, uvedla agentura AP.

Auto, ve kterém byl nalezen mrtvý útočník. Není jasné, zda se sám zastřelil, nebo to udělali policisté. Auto, ve kterém byl nalezen mrtvý útočník. Není jasné, zda se sám zastřelil, nebo to udělali policisté. | ČTK

Podle krátkého sdělení Pentagonu pachatel dříve sloužil v americkém letectvu, uvedla agentura AP. Podle nejmenovaných zdrojů muž žil na předměstí San Antonia a zřejmě nepatřil k teroristické organizaci. V době incidentu na sobě měl černé oblečení a neprůstřelnou vestu. Jeho motiv je zatím neznámý. Policie však zkoumá jeho příspěvky na sociálních sítích z posledních dnů, včetně jednoho, v němž byla poloautomatická zbraň AR-15.

Pieta před baptistickým kostelem v Sutherland Springs (Texas, USA), kde střelec zavraždil 26 lidí. Pieta před baptistickým kostelem v Sutherland Springs (Texas, USA), kde střelec zavraždil 26 lidí. | Reuters

Americký prezident Donald Trump, který je v současné chvíli na návštěvě Japonska, označil incident za hrůzný a zároveň uvedl, že „nelze slovy zachytit bolest a smutek“, který Spojené státy cítí. „Američané udělají to, co jim jde nejlépe, semknou se,“ řekl americký prezident.

Mše v kostele, kde se incident odehrál, podle televize CNN bývají mnohdy natáčeny. Není tak vyloučeno, že kamery střelbu zachytily.

santikxauz ( 6. listopadu 2017 07:28 )

USA = náš vzor.

Zobrazit celou diskusi