Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

EU došla trpělivost s daňovými ráji, posvítí si na ně. Peníze si ulévá Alžběta II. i Hamilton

Autor: simao, ČTK - 
7. listopadu 2017
20:30

Evropská unie by měla v prosinci odsouhlasit černou listinu daňových rájů, uvedl po úterním jednání ministrů financí členských zemí EU místopředseda Evropské komise pro euro, finanční stabilitu a finanční služby Valdis Dombrovskis. Státy by podle něj měly zároveň schválit i sérii opatření vůči státům, které se na seznamu ocitnou. Daňových rájů podle nejnovějšího úniku informací využívali například závodník Lewis Hamilton či britská královna Alžběta II.

Podle českého ministra financí Ivana Pilného v úterý jeho kolegové, například francouzský ministr Bruno Le Maire, právě potřebu reálných sankcí zdůrazňovali. „Ty by se týkaly přístupu třeba k evropským fondům a dalším nástrojům,“ uvedl český ministr.

Česká republika s návrhy problém nemá, ministr ale právě u otázky možných sankcí vůči daňovým rájům debatu v prosinci očekává. Sankce, například nemožnost přístupu k penězům z Evropské investiční banky (EIB), nemohou být likvidační v případě zemí, které mají jen malé problémy.

Téma daňových úniků probírala úterní ministerská schůzka mimořádně, v souvislosti s několik dní starým zveřejněním dokumentů Paradise Papers. Velké množství uniklých finančních dokumentů podle Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ) ukazuje, jak vlivní a velmi bohatí lidé tajně investují obrovské sumy v daňových rájích. Databáze obsahuje 13,4 milionu dokumentů, z nichž většina pochází od dvou velkých firem pohybujících se ve světě offshoreových financí.

Na vzniku černé listiny ale EU pracuje už od loňského roku. Už před více než rokem zveřejnila seznam přibližně 90 zemí, u nichž podle expertů existovalo větší riziko vyhýbání se daňovým povinnostem. Státy už se také dohodly, podle jakých kritérií budou případně „nespolupracující daňové jurisdikce“ posuzovat. V úvahu mají být brány daňová transparentnost, spravedlivá podoba zdanění a doporučení Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) týkající se problematiky boje se snižováním daňových základů a přesunování zisků.

Mezi devadesátkou zemí byly jak státy běžně označované za daňové ráje, tak i vyspělé ekonomiky včetně například Spojených států nebo Austrálie. Na tyto země se v únoru EU písemně obrátila s výzvou, aby s Unií v boji proti daňovým únikům spolupracovat začaly. Na odpovědi teď EU podle diplomatů čeká přibližně do poloviny listopadu. Pak začne být sestavován konkrétní seznam, který bude zřejmě čítat několik desítek států.

V prosinci také očekává Toomas Toniste, ministr financí předsednického Estonska, dohodu na návrhu upravujícím výběr daně z přidané hodnoty (DPH) u elektronického obchodování. V úterý ještě země shodu nenašly.

Ikonické outfity britské královny Alžběty II.:

Video  Ikonické outfity britské královny Alžběty II.  - youtube.com_RoyalFashionChannel/bpž; profimedia
Video se připravuje ...

Bono, Hamilton i velké firmy

Společnosti Apple a Nike, automobilový závodník Louis Hamilton či zpěvák irské skupiny U2 Bono se zařadili mezi firmy a osobnosti, jejichž jména se v takzvaných Paradise Papers objevila. Informovala o tom v úterý agentura AFP.

Podle dokumentů, které zveřejnilo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ), Apple po zpřísnění podmínek v Irsku využil daňového systému ostrova Jersey, který je závislým územím britské koruny. Výrobce obuvi Nike zase ve snaze platit nižší daně vytvořil offshoreovou firmu na Bermudách a podle listu Le Monde využil i skulinu v nizozemských zákonech, aby snížil své daně v Evropě.

Vyhnout se placení daní za svůj soukromý letoun se podle Paradise Papers snažil také pilot Formule 1 Lewis Hamilton, který využil dalšího britského korunního území s výhodnými daňovými podmínkami – ostrova Man. Jeho počínání už vyšetřují britské úřady.

Zpěvák Bono je podle odhalení ICIJ akcionářem maltské společnosti, která investovala do litevského obchodního centra a využívala přitom ke snižování odvodů daňových rájů. V Paradise Papers figuruje také soukromý majetek britské královny Alžběty II.

Po takzvaných Panamských dokumentech (Panama Papers) přináší podle ICIJ nový únik dat nová odhalení, jak hluboce je systém daňových rájů propojen se světem politiky, osobního bohatství i velkých korporací, které se vyhýbají daním čím dál sofistikovanějšími účetními operacemi.

Zdrojem uniklých dat jsou dvě offshoreové společností: Appleby a Estera. Jedna sídlí na Bermudách, druhá v Singapuru. Téměř sedm milionů záznamů spadá do období od roku 1950 do roku 2016.

Mezi známými lidmi, kteří jsou v Paradise Papers jmenováni, je také americký ministr obchodu Willbur Ross, poradce a blízký přítel kanadského premiéra Justina Trudeaua Stephen Bronfman, jordánská královna Núr a několik brazilských a ruských ministrů.

Češi v Paradise Papers

V Paradise Papers je podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku 12 060 dokumentů týkajících se České republiky. Není ale podle něj možné přesně stanovit, kolik je v Paradise Papers Čechů, protože značná část českých podnikatelů, kteří offshoreové služby využívají, uvádí svoji adresu trvalého pobytu v zahraničí.

V dokumentech jsou zmiňovány starší kauzy, týkající se například Viktora Koženého nebo Investiční a Poštovní banky (IPB) a Kajmanských fondů. Databáze podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku zmiňuje také firmu Appian a zakládání složitých vlastnických struktur Jitkou Cechlovou Komárkovou a jejím manželem Alešem Cechlem. Jitka Cechlová Komárková je podle žebříčku časopisu Forbes nejbohatší ženou v České republice. Většinu majetku získala při dělení holdingu KKCG rodiny Komárkových.

Přibližně stovka dokumentů z Paradise Papers se vztahem k České republice se týká prominentního advokáta Josefa Brože, který je spojován s bývalým ředitelem společnosti ČEZ Martinem Romanem, uvádí České centrum pro investigativní žurnalistiku. V dokumentech je zmiňován i právník, soukromý bankéř a obchodník se zlatem Kamil Braxator a jeho žena Irena Braxatorová.

osmnactka1...@... ( 25. listopadu 2017 15:59 )

Já na offshore společnostech nevidím nic špatného a nechápu, proč by to měli takto omezovat. Pokud chtějí své daně, tak ať trochu upraví podmínky a udělají je pro podnikatele výhodnější. Takto akorát marní čas a tím i peníze z daní, ze kterých čerpají svou výplatu. Pro více informací o offshore účtech a společnostech doporučuji mrknout na tento web - https://www.ioffshore.cz/

jiri.k ( 7. listopadu 2017 21:23 )

No u nás se to týká slavných tenistů a tenistek, ti taky podváději na daních s fiktivními bydlišti v daňových rájích.

boxer ( 7. listopadu 2017 20:50 )

EU došla trpělivost.....a o chcete dělat vy onuce z EU chcete vsadit Královnu Alžbětu do žaláře ??? Všichni se chyťte za ruce a skočte do zdi !! Nejste o nic lepší !!

Zobrazit celou diskusi