Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Měl milenky a účastnil se orgií. O Martinu Lutheru Kingovi to tvrdí dokument FBI

Autor: ČTK - 
4. listopadu 2017
20:56

Ikonická postava hnutí za rasovou rovnost, černošský aktivista a duchovní Martin Luther King měl vazby na komunistickou stranu, řadu milenek a býval účastníkem sexuálních orgií. Tvrdí to alespoň dokument FBI, který vznikl jen tři týdny před jeho zavražděním 4. dubna 1968. Americké úřady ho zveřejnili společně s materiály o vraždě prezidenta Johna Kennedyho.

Není však jasné, proč byl 50 let udržován v tajnosti. Zároveň neexistují žádné důkazy, které by dokazovaly pravdivost tvrzení v dokumentu. Mnohá z obvinění se jeví jako zprávy o soukromých rozhovorech nebo jako informace z druhé ruky. Podle jedné z nich od „zodpovědného člověka v Los Angeles znalého situace“ měl King v Kalifornii milenku a zplodil s ní dítě.

Martin Luther King byl kromě jiného nařčen, že se obklopil poradci se silnými vazbami na americkou komunistickou stranu a že jeho projevy komunisté vždy schvalovali. On sám se prý účastnil sexuálních orgií a měl milostné vztahy s nejméně čtyřmi ženami včetně folkové zpěvačky Joan Baezové.

Není ani zřejmé, proč byl dokument, který vykresluje Kinga v mimořádně negativním světle, vůbec vytvořen. Několik z dvaceti stránek se týká tehdy připravovaného projektu Washingtonské jaro a dokument obsahuje varování, že vliv komunistů a radikálních černých nacionalistů dává chystanému klidnému protestu „potenciál extrémně výbušné situace“.

Martin Luther King byl zavražděn před tímto pochodem. Navzdory pověsti Kinga jako zdatného řečníka dokument FBI tvrdí, že každé jeho slovo schvalovali Kingovi poradci. Co se týče jeho napojení na komunisty, King je v dokumentu označen za marxistu celým srdcem, ale jako duchovní se s tím prý neodvažoval vyjít na veřejnost.

Poslední dvě strany materiálu se věnují sexuálnímu životu Martina Luthera Kinga a obviňují ho z cizoložství a z účasti na skupinových sexuálních orgiích.

Zobrazit celou diskusi