Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Falešný Trump, lední medvědi i výzvy Merkelové. Do ulic Bonnu vyrazili demonstranti

Autor: ČTK - 
4. listopadu 2017
19:03

Tisíce lidí v sobotu v německém Bonnu demonstrovaly za účinnější boj proti globálnímu oteplování a za konec využívání uhlí. V Bonnu za dva dny začne konference OSN o ochraně ovzduší, která je druhá od přijetí klíčové klimatické dohody z Paříže o omezení skleníkových plynů po roku 2020. Pro Českou republiku platí dohoda z roku 2015 od soboty.

Do ulic vyrazili lidé s transparenty typu „Opusťte uhlí, paní Merkelová“, „Doufáme, že jste naše klimatická kancléřka“ či „Ano klimatické spravedlnosti, ne uhlí“. O kousek dál pochodoval muž v masce Donalda Trumpa či protestující lední medvědi. Demonstranti prošli z centra bývalé západoněmecké metropole směrem k místu na břehu Rýna, kde se bude konference od pondělí konat. Akci svolalo několik organizací, včetně Greenpeace, Oxfam a Světového fondu na ochranu přírody (WWF).

Změna klimatu je vážný problém a znečištěný vzduch dýchat nechceme. Nejen tady na velikém shromáždění a pochodu v Bonnu, ale i ve všech průzkumech veřejného mínění jasně zaznívá: čistá energie větru či Slunce je lepším řešením než uhlí. Státy by měly podporovat změnu,“ uvedl Jiří Koželouh, programový ředitel českého hnutí DUHA, jehož zástupci se manifestace zúčastnili.

Množství COv atmosféře bylo loni rekordní

V mezinárodní pařížské dohodě se země zavázaly k tomu, že nárůst teploty budou udržovat výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období. Podle nedávné zprávy Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) by ale množství emisí skleníkových plynů mohlo v roce 2030 o 30 procent překročit úroveň stanovenou v pařížské dohodě.

Světová meteorologická organizace mimo to na konci října oznámila, že množství oxidu uhličitého (CO2) v atmosféře bylo loni rekordně vysoké. Koncentrace skleníkového plynu, který je považován za hlavní příčinu globálního oteplování, podle WMO v roce 2016 rostla o 50 procent rychleji, než byl průměr v předchozím desetiletí.

Bonnské konferenci o klimatu, která se uskuteční od 6. do 17. listopadu, bude předsedat malý ostrovní stát Fidži, který patří mezi oblasti nejvíce ohrožené globálním oteplováním. Další demonstrace je v Německu plánována na neděli, konat se bude před jedním hnědouhelným dolem nedaleko Bonnu.

Zobrazit celou diskusi