Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

FBI obvinila Uzbeka z terorismu: USA chce zakázat vstup uprchlíkům z Uzbekistánu

Autor: ČTK, ula - 
1. listopadu 2017
22:50

Americká federální prokuratura dnes oznámila, že obvinila Uzbeka Sajfulláha Saipova kvůli úternímu útoku v New Yorku z terorismu. O život při něm přišlo osm lidí a dalších 11 utrpělo zranění. Americká vláda nevylučuje, že po úterním teroristickém útoku v New Yorku přidá Uzbekistán na seznam zemí vystavených zákazu migrace do USA. Na tiskové konferenci ve Washingtonu to dnes řekla mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) mezitím sdělil, že v souvislosti s útokem zjišťuje informace o další osobě. V oznámení úřad uvádí, že veřejnost žádá o pomoc při hledání 32letého Mukhammadzoira Kadirova, který se stejně jako Saipov narodil v Uzbekistánu. Důvod, proč se po něm pátrá, ale sdělen nebyl.

Saipov v úterý sjel pronajatou dodávkou na newyorskou stezku pro pěší a cyklisty a cestou srážel lidi. Prokuratura ho dnes podle agentur obvinila z poskytování materiální podpory teroristické skupině, z násilného trestného činu, při němž byli zabiti lidé, a ze zničení motorových vozidel. V obvinění se také uvádí, že Saipov, kterého jeden z policistů postřelil do břicha, při výslechu v nemocnici řekl, že se nechal inspirovat teroristickou organizací Islámský stát (IS). Na zločin se prý připravoval téměř celý rok a Halloween si jako den útoku zvolil v předpokladu, že v ulicích bude více lidí. Řekl také, že chtěl připravit o život co nejvíce lidí.

USA: Zakážeme přistěhovalectví z Uzbekistánu


„Možná je to možnost, kterou zkoumáme, ale není to nic, co bychom bezprostředně vyhlásili. Ale rozhodně to nemůžeme vyloučit,“ řekla mluvčí. Dodala, že pachatel útoku Sayfulla (Sajfulláh) Saipov by mohl být úředně označen za „nepřátelského bojovníka“, což je předpoklad pro odeslání do věznice na americké základně v kubánském Guantánamu.

Útok v New Yorku: Uzbek najel do lidí, pak vytáhl zbraně:

Video  Útok v New Yorku: Uzbek najel do lidí, pak vytáhl zbraně.  - Reuters/Hudebni banka
Video se připravuje ...


Washington na Guantánamu od roku 2001 zadržuje osoby podezřelé z terorismu, navzdory slibům dřívější vlády, že věznici zruší. Sandersová ale uvedla, že Saipova nemusí nutně osud guantánamského vězně stihnout.


Prezident Donald Trump vydal poprvé v lednu a pak ještě dvakrát exekutivní příkaz, jímž zakázal přistěhovalectví z několika zemí, většinou muslimských. Ve všech třech případech výnos zablokovaly americké soudy, naposledy v polovině října.


Zákaz se měl podle poslední verze Trumpova pokynu týkat občanů Severní Koreje, Čadu, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie a Venezuely. Soudní rozhodnutí blokující příkaz je předběžné, platí do vydání verdiktu v řádném řízení. S konečnou platností o sporu rozhodne zřejmě až nejvyšší soud USA, jeho rozhodnutí si americká média většinou netroufají odhadnout.

tgbg ( 2. listopadu 2017 14:58 )

Rusák. Jak jinak. Rusko pramáti teroristů a Islámského státu.

Zobrazit celou diskusi