Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

V New Yorku zabíjel Uzbek. Byl to milý člověk, tvrdí o něm známí

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, ula, všm - 
1. listopadu 2017
10:19

Mezi oběťmi úterního newyorského útoku, při němž zahynulo 8 lidí, 11 bylo zraněno jsou podle úřadů občané Argentiny a Belgie. Naštěstí mezi nimi nejsou děti ze školního autobusu, do něhož narazil útočník v pronajaté dodávce. Podle televize CNN nechal v autě vzkaz podle kterého se hlásí k Islámskému státu.

Policisté vyšetřující newyorský útok, našli vzkaz naznačující, že čin byl spáchán ve jménu teroristické organizace Islámský stát (ISIS). Uvedla to televize CNN s odvoláním na policejní zdroj, podle něhož byl anglicky psaný vzkaz v nákladní dodávce, kterou útočník porážel lidi na manhattanské cyklostezce.

Útočník? Byl to milý člověk, tvrdí známí

Útočník, kterým je podle policejních zdrojů amerických médií devětadvacetiletý Uzbek žijící v USA od roku 2010, najížděl do chodců a cyklistů na cyklostezce vedoucí podél rušné silnice West Side Highway na jižním Manhattanu. Bylo mezi nimi pět Argentinců a jeden Belgičan.

Podle známých nezastával žádné radikální postoje a život v Americe se mu líbil. V minulosti byl podle amerických médií opakovaně pokutován kvůli dopravním přestupkům. Ačkoli řada lidí o 29letém Uzbekovi hovoří jako o milém člověkovi, jeden z jeho bývalých sousedů z Tampy uvedl, že Saipov byl znám jako agresivní řidič. Kvůli jistému incidentu na parkovišti se s ním i pohádal.

Newyorský deník Daily News napsal, že policie Uzbeka kvůli řízení zastavila například v roce 2015 v Mount Holly Springs Borough v Pensylvánii a o tři roky dříve v pensylvánském městě Palmyra.

Saipov dříve pracoval pro alternativní taxislužbu Uber, která si před jeho přijetím prověřovala jeho minulost. Interní prověrkou prošel. „Jsme v kontaktu s Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) a nabídli jsme mu naši pomoc,“ citoval deník Daily News nejmenovaného činitele Uberu. „V úzkém kontaktu s vyšetřovateli a FBI zůstaneme, abychom jim pomohli s pátráním,“ dodal. Uvedl také, že firma prověřuje všechny záznamy, které o Uzbekovi má, dosud ale nenalezla žádné, které by se týkaly bezpečnostních záležitostí.

Televize NBC News uvedla, že Saipov má manželku a dvě děti. Bývalý Saipovův soused z doby, kdy žil na Floridě, ho označil za člověka, který žil uzavřen v rámci své rodiny.

Útočník z New Yorku: Na halloween vraždil nejspíš Uzbek Útočník z New Yorku: Na halloween vraždil nejspíš Uzbek | ČTK

Uzbek naboural i školní autobus

Podle vedoucí newyorského systému veřejných škol byli při nárazu dodávky do školního autobusu zraněni dva školáci a dva školní zaměstnanci. Útočník celkově zranil nejméně 11 lidí.

Guvernér Cuomo po útoku rozhodl o posílení počtu policistů dohlížejících na rušná místa v den, kdy Američané průvody v kostýmech slaví svátek halloween. Cuomo sice vyloučil, že by byl pachatel členem organizované skupiny, bez ohledu na to však nechal posílit ostrahu letišť, mostů či tunelů.

„New York je mezinárodním symbolem svobody a demokracie a my se nenecháme zastrašit,“ uvedl Cuomo na adresu činu, který policie vyšetřuje jako teroristický útok. Sám guvernér vyrazil po boku starosty města Billa de Blasia do jednoho z večerních halloweenských průvodů.

Na Manhattanu se střílelo, na místě zasahuje policie Na Manhattanu se střílelo, na místě zasahuje policie | Reuters

Útočník velebil Alláha

Zástupce newyorské policie na tiskové konferenci informoval pachatel byl při zatýkání postřelen do břicha a je v nemocnici

Někteří svědci, s nimiž hovořili reportéři amerických televizí, mluvili až o desítce výstřelů, které se na Manhattanu ozvaly. Policejní zdroj listu The New York Times uvedl, že útočník vykřikoval hesla velebící Alláha. 

Na Manhattanu se střílelo, na místě zasahuje policie Na Manhattanu se střílelo, na místě zasahuje policie | Reuters

Newyorský starosta: Byl to zbabělý teroristický čin

Newyorský starosta Bill de Blasio obyvatelům města oznámil, že okamžitá hrozba pominula. Jde o podle něj o zvláště zbabělý teroristický čin.

O útoku byl informován prezident Donald Trump. Ten označil útok za zřejmý další čin pomateného člověka. Ve Spojených státech se tyto věci dít nebudou, dodal na twitteru.

Případu se ujali agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Pachatel podle nich jednal sám, po nikom dalším policie nepátrá.

ISIS vydal skrz svůj propagační kanál shrnutí dnešních události, útok v New Yorku ale nebyl zmíněn. 

Video z místa střelby:


Vše se odehrálo v prostoru West Side Highway, rušné magistrály lemující západní pobřeží Manhattanu při levém břehu řeky Hudson, jen několik bloků od Světového obchodního střediska a památníku obětí teroristického útoku z roku 2001.

Útočníka se nejspíše podařilo zachytit:

 

agfor ( 1. listopadu 2017 13:20 )

Typický islámistický ksicht. Blbci s plnovousem by se měli střílet na potkání.

arne100 ( 1. listopadu 2017 12:09 )

Za to může Kalousek a ta jeho cvičená černá Opice

syrucek ( 1. listopadu 2017 10:50 )

 To je vidět co za lůzu jsou řidiči Uber. Nejel bych s nimi ani zadara

safinka59 ( 1. listopadu 2017 10:45 )

... tisíc lidí, tisíc názorů. Bohužel některé výroky zaslouží trvalou, důslednou a psychiatrickou léčbu. A jak se cítíte vy ?!

safinka59 ( 1. listopadu 2017 10:42 )

...milý člověk ?! Od pohledu s tou kozí, islámistickou bradkou zrůda !!!

Zobrazit celou diskusi