Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

4 roky v kleci, hnis a mučení: Vojáka USA chytil na útěku od jednotky Tálibán

Autor: Darina Jíchová - 
1. listopadu 2017
07:58

Seržant americké armády Bowe Bergdahl (31) se omluvil všem vojákům, kteří po něm pátrali v roce 2009 v Afghánistánu poté, co dezertoval. K omluvě došlo v rámci vojenského soudu, před kterým stanul v pondělí, informovala o tom stanice CNN.

„Moje slova nemůžou odčinit to, co jsem udělal,“ řekl před soudem. „Vím, že jsem udělal hroznou chybu.“ Bergdahl při přelíčení 16. října přiznal, že je vinný v případu dezerce. Soudní proces začal tím, že předsedající soudce odmítl žádost Bergdahlova obhájce na zamítnutí případu. Seržant vypověděl, že potom, co zběhl ze svého postu, ho zajal Tálibán.

Před soudem vypovídali i vojáci, kteří po Bergdahlovi pátrali. Popisovali, v jakých náročných podmínkách se kvůli němu pohybovali. Jeden muž ze záchranného týmu neudržel na uzdě své emoce, když vyprávěl, jak byl jeho kolega během pátrací mise zastřelen. „Nikdy jsem nechtěl nikomu ublížit,“ reagoval na to Berghdal.

Seržant se z tálibánského zajetí pokusil několikrát utéct, nicméně nikdy nebyl úspěšný. Při prvním pokusu spadl z útesu a zranil si bok a rameno, zranění zůstala neléčená a Bergdahl dodnes trpí silnými bolestmi. Když ho dostihli jeho únosci, brutálně ho zbili, vytrhali mu vlasy a vláčeli ho za vousy. V táboře ho pak zavřeli do klece, spoutali mu ruce a nohy, v kleci strávil čtyři roky.

Psychické a fyzické mučení v zajetí

Bergdahl byl vysvobozen v květnu roku 2014, nyní mu za dezerci hrozí doživotí. Jeho výpověď se skládala z omluvy a z popisu hrůz, které si v zajetí zažil. Vyprávěl, že mu nedovolovali chodit na záchod a voda na mytí byl luxus, který mu dopřáli jednou za několik měsíců. Na zápěstí a kotnících má permanentní otlačeniny. Po čase se mu na kůži vytvořily různé boláky plné hnisu, jednou mu je dozorce jeho klece prostřihl nůžkami. „Ulevilo se mi, ale rány se zanítily,“ řekl.

Uvedl také, že většinu doby, co strávil v zajetí, měl průjem. Čisté oblečení nebylo k dispozici, musel tedy zůstat v jeho zamazané staré uniformě. Jeho stav se trochu zlepšil, když mu tálibánští vojáci začali podávat převařenou vodu a vybudovali mu v rohu klece latrínu.

„Horší než fyzická bolest bylo ale psychické mučení,“ řekl soudu. Tálibánci mu přehrávali záznamy všech poprav, které provedli. Vyhrožovali mu, že mu podříznou hrdlo a že ho zastřelí. „Měl jsem pocit, že jsem zešílel. Pokaždé, když za mnou někdo přišel, ptal jsem se, jestli je už čas, jestli už mě přišli zabít,“ popsal situaci.

Člen záchranné mise skončil ochrnutý

Na lavici svědků byla předvolána i Shannon Allenová, žena seržanta Marka Allena, který byl při pátrací misi po Bergdahlovi postřelen. Allen byl několikrát zasažen do oblasti zad, krku a hlavy, má za sebou už 20 operací a potřebuje zdravotnickou péči 24 hodin denně.

„Vnímá nás, může navázat oční kontakt, smát se i brečet, ale to je všechno. Můj manžel byl veselý, pomáhal jako trenér u dětského sportovního týmu. Miloval svoji práci v armádě a svou rodinu a tohle z něho zbylo, jen skořápka,“ vypověděla hořce Allenová.

Podle výpovědi vojenského lékaře Rafaela Mascarinase je jeho stav ještě horší. Podle něho už ani nevnímá, kde je a to často vede k jeho záchvatům. Tělo seržanta Allena je z 90–100% paralyzováno, značná část jeho mozku musela být odstraněna. Jeho stav nepřímo zapříčinila dezerce seržanta Bergdahla. Soud bude pokračovat ve čtvrtek.

Zobrazit celou diskusi