Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chtěl se Kim Čong-un po bratrovi zbavit i synovce? Poslal na něj prý nájemné vrahy

Autor: Darina Jíchová - 
31. října 2017
18:30

Dva členové ze severokorejského týmu nájemných vrahů byli podle všeho zadrženi v Pekingu, muži měli připravovat atentát na Kim Han-sola, synovce severokorejského vůdce Kim Čong-una. Kim Han-sol je údajný syn Kim Čong-nama, který byl v únoru zavražděn na letišti v Kuala Lumpur, informovaly o tom jihokorejské noviny JoongAng Ilbo.

Nejmenovaný zdroj deníku sdělil, že tým zabijáků má sedm členů, z čehož dva z nich byli zatčeni v Číně. Úkolem týmu bylo prý zabít Kim Han-sola. Muži jsou součástí severokorejského průzkumného týmu, který infiltroval Čínu, tato speciální jednotka podle zdroje spadá přímo pod mladého diktátora Kim Čong-una a v minulosti sehrála dost důležitou roli v utužování jeho režimu.

Kim Han-sol promluvil k veřejnosti po vraždě svého otce:

„Úkolem speciálního týmu bylo odstranit Kim Han-sola, ale několik z nich bylo minulý týden zadrženo v Číně, nyní je vyšetřuje tamější ministerstvo národní bezpečnosti. Agenti jsou zadržováni v zařízení u Pekingu,“ sdělil zdroj jihokorejským novinářům. Zatím není jasné, kde se nachází zbývající členové týmu. Zda pokračují ve své misi zavraždit Kim Han-sola, nebo zda se vrátili s nepořízenou do Pchjongjangu.

Čínské úřady komplot odhalily během bezpečnostních prověrek při přípravě 19. Sjezdu čínské komunistické strany. V současnosti probíhá soudní proces s dvěma ženami obviněnými z vraždy Kim Čong-nama, otce Kim Han-sola. Indonésanka Siti Aisyahová (25) a Vietnamka Doan Thi Huong (29) trvají na své nevině. Kim Čong-nam zemřel na otravu nervovým plynem VX. 

Kim Han-sol se stáhl do ústraní

Po smrti svého otce Kim Han-sol odešel do ústraní, ukrývá se společně se svou matkou a mladší sestrou. Bezpečí jim zajišťuje záhadná organizace Civilní obrana Cheollima (CCD). Na videu, které Kim Han-sol sdílel na kanálu YouTube, poděkoval všem, kteří mu pomohli utéct z nejmenované země. V prohlášení CCD z února stojí: „Rodina Kim Čong-nama nás požádala o pomoc, zajistili jsme jim bezpečný útěk ze země a ochranu. Podařilo se nám bezpečně přemístit všechny tři členy rodiny.“

V prohlášení rovněž byla poznámka, ve které vedení CCD děkovalo za pomoc čínské, nizozemské a americké vládě, poděkování bylo také vztaženo na čtvrtou zemi, ale ta nebyla jmenována. Je možné, že Kimova rodina se nachází v Pekingu pod ochranou čínské vlády. Země poskytovala ochranu i Kim Čong-namovi, kdykoliv se ve státě objevil. Podle všeho Peking viděl v Kim Čong-namovi možného nástupce jeho nevlastního bratra Kim Čong-una – došlo-li by v KLDR ke státnímu převratu.

Nařídil vraždu svého bratra a synovce Kim Čong-un?

Analytici jsou toho názoru, že Kim Čong-un nařídil bratrovu vraždu a teď se chce zbavit i jeho syna. Kim Han-sol zůstává jedním z posledních pokrevních dědiců komunistické dynastie vně KLDR. I když je ještě mladý, je mu něco málo přes dvacet, podle svých vystoupení na veřejnosti je velmi odlišný od svého strýce, kterého se nebál nazvat diktátorem. V rozhovoru pro finskou televizi z roku 2012 se také nechal slyšet, že by rád pomohl lidem Severní Korey.

Počítačová rekonstrukce vraždy Kim Čong-nama:

Video  Jak otrávili bratra Kim Čong-una? Podívejte se na rekonstrukci.  - Reuters/SCDV504_3-NAKED_TRUTH_A
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 31. října 2017 19:27 )

Baví mne ten oblíbený a nejpoužívanější termín Českých novinářů "Prý"!!!

Zobrazit celou diskusi