Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trump zmenší tradiční indiánské rezervace: Chce tam těžit ropu a plyn

Autor: ČTK, bud - 
28. října 2017
08:38

Americký prezident Donald Trump i přes výhrady indiánských obyvatel zmenší velikost dvou chráněných území ve státě Utah, aby v oblasti umožnil těžbu ropy a plynu. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil utažský senátor Orrin Hatch, který tvrdí, že mu to Trump oznámil.

„Byl jsem neuvěřitelně vděčný za to, že nám prezident dnes ráno telefonicky sdělil, že souhlasí s doporučením ministra vnitra Ryana Zinkeho k chráněné oblasti Bears Ears,“ uvedl Hatch.

Oblast přírodních útvarů Bears Ears, kde se nachází hojná naleziště indiánských památek, prohlásil loni za národní památku bývalý demokratický prezident Barack Obama. Učinil tak krátce před odchodem z funkce, aby v místě znemožnil těžbu surovin a komerční rozvoj, čímž rozhněval místní republikány. Zastání naopak našel u indiánské populace.

Druhou oblastí v Utahu, které se Trumpův zásah týká, je přírodní rezervace Grand Staircase-Escalante. Tu v roce 1996 vyhlásil demokratický prezident Bill Clinton.

Trump letos v dubnu vydal dekret, který nařídil prověřit několik desítek národních památek a chráněných míst na federální půdě, včetně obou utažských přírodních rezervací. Zinke pak v září doporučil chráněná území v Utahu - ale také v Nevadě či Oregonu - zmenšit.

Svůj dekret označil Trump za nástroj, který ukončí další z příkladů do očí bijícího zneužívání federální moci a vrátí pravomoci zpět do rukou států a lidu, kam patří.

Video  Reportér Blesk.cz v USA: takhle vznikají prototypy Trumpovy zdi pro hranice s Mexikem  - Václav Lang, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi