Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tajné dokumenty z vraždy Kennedyho: Proč se Sověti báli, že je USA smetou atomovkou?

Autor: Darina Jíchová - 
27. října 2017
12:15

Bílý dům včera odtajnil 2891 záznamů týkajících se atentátu na Johna F. Kennedyho (JFK), které byly dlouho drženy v utajení. Nicméně oficiální počet vyšetřovacích zpráv činí 3100 složek. Prezident Trump rozhodl, že informace ve zbylých dokumentech by neměly být zpřístupněny veřejnosti. „Záznamy obsahují tajné informace, pracujeme na jejich revizi, aby v budoucnu mohly být zveřejněny alespoň jejich části,“ uvedli vyšetřovatelé FBI. Naráželi tak na to, že se ve složkách mohou nacházet jména tehdejších informátorů.

Nové důkazy byly publikovány na stránkách Národního archivu a jsou přístupné široké veřejnosti. Jedna ze složek obsahovala informaci o tom, že se Rusové báli, že USA obviní z atentátu na prezidenta JFK Sovětský svaz a použije proti němu atomovou zbraň. Tyto údaje se nacházely v dokumentu z 1. prosince 1963, vyšetřování vedl tehdejší šéf FBI J. Edgar Hoover. Složka byla včera zveřejněna v plném rozsahu na rozdíl od spousty ostatních, které byly zpřístupněny jen částečně.

Sověti se obávali atomové bomby

Dokument číslo 178-10003-10131 shrnuje vyjádření SSSR ohledně atentátu na prezidenta Kennedyho. Zahrnuje také informace, které o něm měli agenti sovětských tajných služeb. Ze složky je patrné, že Sověti byli posedlí konspiračními teoriemi ohledně Kennedyho vraždy, stejně jako zbytek světa. „Podle našich zdrojů úředníci Komunistické strany SSSR věří, že atentát byl dílem ultrapravicové organizace, která se chtěla pokusit o převrat,“ píše Hoover v dokumentu.

Sovětský svaz se obával, že Spojené státy propadnou panice a obrátí se proti svému tehdejšímu nepříteli. Nechtěli, aby je USA obvinily z toho, že si najali Leea Harveyho Oswalda, aby zabil prezidenta Kennedyho.

Vláda Sovětského svazu tenkrát prohlásila, že Oswald je „neurotický maniak, který zradil vlastní zemi“. Zdůraznila také, že Oswald nemá žádné vazby na Sovětský svaz, ani na žádné sovětské organizace a nikdy mu nebylo uděleno sovětské občanství. „Je to maniak, kvůli kterému na nás pošlou atomovku,“ tvrdili.

Atentát na Kennedyho

JFK byl zastřelen 22. listopadu roku 1963 v Dallasu, když zdravil shromážděný dav z otevřeného vozu, v automobilu s ním seděla jeho manželka Jackie a texaský guvernér John Connally s manželkou Nellie. Guvernér byl vážně zraněn, ale atentát přežil. Kennedyho zasáhly dvě střely, jedna mu pronikla do těla zezadu krkem a prorazila mu jícen, druhá ho trefila do hlavy. Druhý zásah byl fatální, v hlavě prezidenta zbyla rána velikosti lidské pěsti. Zadní část vozu pokryla krev, úlomky lebky a části mozku.

Za atentátníka byl označen Lee Harvey Oswald, nicméně vyšetřovatelé se dlouho domnívali, že existuje ještě druhý střelec. Toto podezření dosud nebylo vyvráceno, ale ani potvrzeno.

Další konspirační teorie: udělal to Fidel nebo Sověti

V dalších složkách se FBI věnuje možnosti, že vraždu zosnoval Fidel Castro. Další vyšetřování bylo založeno na předpokladu, že Oswald odjel do Mexika, kde se setkal s agentem KGB pracujícím pro 13. oddělení KSSS, které mělo mít na svědomí i další atentáty, například uvnitř SSSR.

Zdroje FBI prý rovněž odhalily, že reportér Cambridge News obdržel anonymní telefonát, ve kterém mu volající doporučil, aby kontaktoval Velvyslanectví Spojených států v Londýně, nepochybně se prý dozví „velké novinky“. Stalo se tak 25 minut před atentátem.

V několika dokumentech se píše, že skutečným vrahem je strážník J. D. Tippit, který byl zastřelen 45 minut po Kennedym. Oswald byl původně zatčen jako Tippitův vrah, nakonec byl obviněn z obou vražd. Dokumenty poukazují i na to, že FBI měla od svého zdroje potvrzeno, že se nejednalo o „akt jednoho člověka, ale o pečlivě naplánovanou kampaň tajné organizace, na atentátu se podílelo několik lidí a každý měl svou roli“.

Vraždu JFK vyšetřovala i KGB

Během vyšetřování agenti zjistili, že se SSSR obává toho, že „bez hlavy státu se nějaký nezodpovědný americký generál rozhodne zaútočit na svaz a vypálit proti němu rakety“. Sovětská vláda se prezentovala názory jako „jen naprostý šílenec si může myslet, že by komunistická strana v USA připravila atentát na Kennedyho, uvádí dokument.

Šéf KGB plukovník Boris Ivanov svolal na 25. listopadu 1963 schůzi státní bezpečnosti, podle informacích obsažených v dokumentech oznámil, že zavraždění JFK představuje pro KGB značný problém, a vyzval všechny agenty, aby tento problém vyřešili. Podle FBI se Ivanov domníval, že „vraždu JFK připravila nějaká organizace, že se nejednalo o jedince“.

Jak to bylo s Oswaldem a SSSR

FBI ale objevila informace o tom, že týden před atentátem se měl Oswald sejít s agentem KGB a komunikovat s ním „lámanou ruštinou“. „Podle zachyceného hovoru víme, že Lee Oswald byl na ruské ambasádě v Mexiko City a 28. září se setkal s ruským konzulem Valerijem Vladimirovičem Kostikovem,“ uvádí dokument. To potvrzují i zprávy, které obdržela CIA, že ještě 1. října 1963 byl Oswald v Mexiku a komunikoval tam převážně rusky.

Oswaldova vražda a Chruščov

Odtajněny byly i informace o vyšetřování Oswaldovy vraždy, který byl 24. listopadu 1963 při převozu ze stanice do věznice zastřelen Jackem Leonem Rubinsteinem. FBI den po Oswaldově smrti telefonát od muže, který tvrdil, že je „členem organizace, která zabila Oswalda“.

V květnu 1964 prý sovětský vůdce Nikita Chruščov prohlásil, že nevěří, že by ochranka amerického prezidenta byla tak neschopná, aby dopustila jeho vraždu. Chruščov uvedl, že za vším musí stát spiknutí. Domníval se, že na atentátu se podíleli i policisté z dallaského okrsku.

Zobrazit celou diskusi