Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trump odmítl zveřejnit všechny dokumenty o vraždě Kennedyho: „Kvůli národní bezpečnosti“

Autor: ČTK, ula - 
27. října 2017
06:43

Americký prezident Donald Trump ustoupil tlaku zpravodajských služeb a ponechal „pod zámkem“ část dokumentů o vraždě prezidenta Johna Kennedyho v roce 1963. Očekávalo se, že prezident by mohl ve čtvrtek odtajnit všech 3100 dokumentů Federálního úřadu vyšetřování (FBI) a Ústřední zpravodajské služby (CIA), které dosud nebyly přístupné. Trump ale schválil zveřejnění pouze 2800 z nich.

Podle informací amerického tisku se šéf Bílého domu o zablokování části utajovaných spisů rozhodl na poslední chvíli. Největší námitky mělo prý vedení CIA a FBI. O definitivním osudu utajovaných dokumentů se má rozhodnout během příštích 180 dnů.

Podle úředníků z Bílého domu Trump neměl jinou možnost než nechat některé složky v režimu utajení kvůli obavám o národní bezpečnost. Tyto záznamy se nyní budou dalších šest měsíců zkoumat. Podle úředníků se Trump bude snažit přesvědčit federální úřady o tom, že záznamy by měly zůstat utajené i po tomto přezkumu pouze v těch nejvýjimečnějších případech.

Velká část dokumentů týkajících se atentátu již byla v minulosti zveřejněna, některé složky ale v režimu utajení zůstaly až do čtvrtka, kdy končila lhůta na jejich blokování. Texty byly nepřístupné po dobu 25 let na základě zákona z roku 1992 s odůvodněním, že by jejich zveřejnění mohlo ohrozit národní bezpečnost USA. Složky zpřístupnila knihovna amerického Národního archivu.

Spojené státy si připomněly teroristické útoky na Dvojčata, Trump držel minutu ticha před Bílým domem:


Kennedy byl zastřelen 22. listopadu 1963 při návštěvě Dallasu. Podle oficiálního závěru vyšetřovatelů atentát spáchal Lee Harvey Oswald. Průzkum stanice History Channel k 50. výročí Kennedyho tragické smrti ale ukázal, že přes 70 procent Američanů nevěří tomu, že jednal sám. Celkem 74 procent dotazovaných navíc považuje Oswalda za obětního beránka, který posloužil k zakrytí „čehosi většího“.

Zakódované informace, falešná jména

Podle odborníků bude většina dokumentů pro běžného smrtelníka nesrozumitelná a zřejmě i pro historiky bude obtížné se v nich orientovat. Podle serveru Politico jsou nejspíš plné zakódovaných informací, nesrozumitelného žargonu a falešných jmen, některé jsou údajně cizojazyčné nebo se týkají lidí s atentátem nijak nespojených.

Trump navštívil Portoriko:


Nejvíc si historici a milovníci senzací slibují od dokumentů, které by se případně mohly vztahovat k období pozdního září 1963, kdy byl Kennedyho vrah Lee Harvey Oswald v Mexiku. Předpokládá se totiž, že mnoho doposud utajovaných spisů vytvořili agenti CIA, kteří tehdy Harveye v Mexiku sledovali. Marxista Harvey, který se neúspěšně pokoušel získat sovětské občanství, tam byl podle dosavadních informací ve spojení s agenty Moskvy nebo Havany. Není však jisté, zda právě tyto složky jsou zpřístupněny.



gabreta ( 27. října 2017 10:48 )

"Největší námitky mělo prý vedení CIA a FBI". Proč se tomu nedivím? Nejspíš z toho důvodu, že atantát na JFK mají na svědomí právě oni, což se ví už dávno. Akorát chybí přímej důkaz a ten není žádoucí zveřejnit!

snehulak ( 27. října 2017 09:00 )

Mám pocit, že se pragmaticky rozhodl proto, aby kauza Kennedy, nezastínila aféru s Clintonovou. Za těch šest měsíců, až se vypořádá mezi tím s Hillary, ty dokumenty nejspíš pustí.

Zobrazit celou diskusi