Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bývalý ministr a šéf Markízy skončil ve vazbě. Měl si objednat vraždu společnice

Bývalý ministr hospodářství na Slovensku Pavol Rusko je podezřelý z objednání vraždy své přítelkyně.
Bývalý ministr hospodářství na Slovensku Pavol Rusko je podezřelý z objednání vraždy své přítelkyně.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, var - 
26. října 2017
19:20

Bratislavský soud ve čtvrtek vpodvečer uvalil vazbu na exministra hospodářství Pavola Ruska. Někdejšího politika a bývalého ředitele soukromé televize Markíza policie na začátku týdne zadržela a obvinila, že si v roce 1997 objednal v podsvětí vraždu své společnice z Markízy Sylvie Volzové. Rusko vinu popřel, proti rozhodnutí okresního soudu Bratislava II o vazbě podal stížnost. Vražda se nakonec neuskutečnila, Volzová žije v Německu.

Stížnost vůči rozhodnutí okresního soudu podal i prokurátor, protože soudce rozhodl o vazebním stíhání Ruska pouze z toho důvodu, že by mohl bývalý politik ovlivňovat svědky. Prokuratura odůvodňovala návrh na vazbu i tím, že Rusko by se mohl vyhýbat trestnímu stíhání. O stížnostech obviněného a prokurátora rozhodne krajský soud, řekl novinářům mluvčí soudu Pavol Adamčiak.

Proti Ruskovi podle dřívějších informací vypovídal například Mikuláš Černák, který si v současnosti odpykává doživotí za různé jiné vraždy. Černák byl v minulosti označován za jednoho z čelných představitelů mafie na Slovensku. Podle médií jsou ve zmiňovaném případu přípravy vraždy Volzové obviněny čtyři osoby, kromě Ruska také Černák a další známé postavy slovenského podsvětí.

Černák podle slovenského listu Sme při výpovědi uvedl, že se na něj Rusko před 20 lety obrátil s požadavkem na likvidaci Volzové, s níž měl v Markíze spory. Rusko prý nabídl odměnu 20 milionů tehdejších slovenských korun a složil zálohu půl milionu korun.

V letech 2003 až 2005 byl Rusko slovenským ministrem hospodářství. Z ministerské funkce byl odvolán po aféře se směnkami, jejichž prostřednictvím si již jako ministr půjčil 100 milionů slovenských korun. Z politiky se Rusko stáhnul a rovněž prodal svůj podíl v televizi Markíza, která stejně jako česká televize Nova patří do mediální skupiny CME.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi