Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Britové chtějí na sociálních sítích sledovat mladé hackery. Je to legální?

Autor: var - 
26. října 2017
18:20

Mladí hackeři, kteří využívají sociální sítě k nejrůznějším útokům, by měli být monitorováni. Aspoň nad tím teď uvažují v Británii. Odborníci ale zatím nevědí, zda je takové sledování legální. Útoky páchané na sociálních sítích se stále vyvíjejí a mohou mít i přesah do reálného života. S návrhem přišel britský probační inspektorát, uvedl web listu The Guardian.

Sociální sítě využívané mladými delikventy, kteří představují hrozbu pro ostatní uživatele, by měly být sledovány, aby se zabránilo trestným činům. Tak to vidí britský úřad, který zjistil, že v jednom ze čtyř případů byli mladí uživatelé sociálních sítí přímo přistiženi při činu.

Útoky jsou dnes spíše plánovány „z ložnic, než ze zákoutí ulic“, píše Guardian. „Mladí lidé se vlastně spíše vyhýbají Facebooku a ostatním sítím, které jsou veřejně známé, a místo toho se zaměřují na méně známé soukromé sítě. Před pár lety by se nám některé činy zdály takřka nemožné,“ uvedla šéfka inspektorátu Damea Glenys Stanceyová.

„Mladí justiční pracovníci odvádějí opravdu dobrou práci, ale stále potřebují pomoc s dopadením pachatelů a také musí vědět, jestli vůbec a do jaké míry mohou monitorovat sociální sítě,“ dodala Stanceyová.

Podle Stanceyové jsou na tahu právníci, kteří se musí rozhodnout, kde bude hranice monitorování aplikací jako WhatsApp nebo Snapchat. Už dříve ale právníci povolili přiměřené sledování.

Internet může být jen začátek

Inspektorát se zabýval zatím 115 složkami s případy, kdy mladí útočníci páchali na sítích násilné nebo sexuální útoky. Podle něj je patrný generační posun, kdy mladí lidé žijící v online světě často nenacházejí porozumění u rodičů. Právě sociální média mohou být jejich nejčastějším prostředkem k páchání zločinů.

Objevují se tvrzení, že osobní útoky na sítích mohou vést k fyzickým útokům na ulicích nebo v dopravních prostředcích. Případy dětí vydíraných tak, že jim útočníci posílají nemravné obrázky, mohou být výzvou pro jiné útočníky k překonání.

Zpráva inspektorátu končí konstatováním, že pokud by se rodiče více zajímali o duševní stav svých dětí, tak by se těmto útokům mohlo předejít.

Video  Kyberšikany přibývá: Dívku vydíral přítel fotkami z mailu, spáchala sebevraždu  - Blesk
Video se připravuje ...

agfor ( 26. října 2017 18:27 )

To je zase kritika. Hoši z Británie se můžou jít učit do Česka. Tady se špicluje naprosto všechno.

Zobrazit celou diskusi