Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sexuální obtěžovaní v Evropském parlamentu: Většina se bojí o místo, proto mlčí, tvrdí oběti

Autor: Darina Jíchová - 
26. října 2017
13:40

Kampaň „Já taky“, v angličtině #metoo, v říjnu zaplavila sociální sítě. Jejím cílem bylo upozornit na sexuální obtěžování. Zapojily se do ní miliony žen, které s ostatními sdílely svoje zážitky ze soukromého i profesního života. O problematice se začalo mluvit ve spojitosti se skandálem kolem amerického producenta Harveyho Weinsteina. Své o tom ale mohou vyprávět i zaměstnankyně europarlamentu.

Jeanne Pontéová (27) pracovala jako asistentka francouzského europoslance Edouarda Martina teprve pár týdnů, když se poprvé na pracovišti setkala se sexuálním obtěžováním. „Během konference na mě upřeně zíral,“ popsala Pontéová příhodu s německým europoslancem.

„Počkal si na mě u dveří“  

„Po chvilce se mi ulevilo, protože jsem ho už nikde neviděla. Jenže na mě čekal u dveří. Zastavil mě, když jsem procházela, chytil mě kolem pasu a zeptal se, jestli jsem tady nová,“ uvedla.

To bylo poprvé, kdy se Pontéová stala obětí obtěžování na pracovišti, ale ne naposledy. Všechny tyto příhody, byť by se jednalo „jen“ o sexistický komentář, si poznamenala. Za tři roky nashromáždila 50 příhod týkajících se přímo jí, nebo jejích kolegyň. Seznam zahrnuje slovní obtěžování, nevhodné doteky i zastrašování.

Pontéová byla jednou z několika zaměstnankyň europarlamentu, které v rámci kampaně „Já taky“ promluvily. Její nadřízený poslanec Martin ji v tom plně podpořil. „Děsí mě, čím vším si musela projít. Musíme najít lepší způsob, jak ochránit naše asistentky, administrativní pracovnice nebo stážistky před takovým chováním,“ prohlásil Martin.

Tento týden proběhla v europarlamentu debata o sexuálním obtěžování, několik europoslankyň mělo před sebou papír s nápisem „Já taky“. Chtěly tak dát najevo nejen solidaritu se všemi oběťmi znásilnění nebo obtěžování, ale i to, že ony mají také podobné zkušenosti jako ostatní ženy.

Poslankyně o obtěžování

Jednou z nich byla i německé poslankyně Terry Reintkeová, která kampaň podle svých slov pozorně sleduje a je znechucena tím, čemu ženy musí čelit. Věří tomu, že v europarlamentu je mnohem více obětí, ale mnohé ženy se stále bojí o své situaci promluvit a ukázat na viníka. „Musíme ženy podpořit, ukázat jim, že se není čeho bát. Nic z toho není jejich vina. Největším problémem je to, že pokud už oběť sebere odvahu a obtěžování nahlásí, nikdo jí nevěří. S tím musíme něco udělat,“ prohlásila.

Reintkeová se svými kolegy napsala oficiální dopis, ve kterém žádají, aby bylo zahájeno vyšetřování. Chtějí, aby někdo znovu prošel všechny stížnosti a obvinění ze sexuálního obtěžování, ke kterému mělo v europarlamentu dojít. Dopis je adresovaný předsedovi Evropského parlamentu Antoniovi Tajaniovi a navrhuje, aby byl založen speciální výbor, který by se tím zabýval. Výbor by také obětem nabízel právní i zdravotnickou podporu.

Sexistické komentáře a strach obětí

Dopis podepsal i Martin. „Nejsem na to pyšný, ale několikrát jsem byl účastníkem konverzace, ve které padal jeden sexistický komentář za druhým,“ přiznal. „Měl jsem něco udělat, říct, že takové poznámky jsou nepřijatelné. Tohle chování nemůžeme podporovat,“ dodal Martin.

V europarlantu momentálně funguje poradní komise, která se zabývá všemi formami obtěžování. Komise se ale skládá z europoslanců a ne z nezávislých odborníků. Není proto divu, že ženy mají strach se jim svěřit. Předsedkyně komise Catherine Bearderová uvedla, že se spousta obětí bojí o práci, a proto žádné obtěžování nenahlašují.

„Musíme jim poskytnout jistotu toho, že pokud někoho obviní, nepřijdou automaticky o práci,“ řekla Bearderová.

Dalším problémem je, že poslanci si osobně vybírají své asistentky. „Mezi poslancem a asistentkou je úzký vztah, když se mu znelíbí, může ji okamžitě vyhodit. Není divu, že se ženy bojí o práci,“ uzavřela debatu Reintkeová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině