Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Jak přežít bez másla?“ Obchody jsou prázdné, ve Francii zuří lidé i pekaři

Autor: Mii - 
25. října 2017
18:25

Česko není jedinou zemí, kterou trápí vysoké ceny másla. K podobným situacím dochází v celé Evropě. Francie dokonce zažívá ještě horší stav. Zdejší supermarkety trápí nedostatek živočišného tuku; regály zejí prázdnotou. Pekaři se bojí, že jim dojdou dřívější zásoby a nebudou moct péct tradiční croissanty. Situace je tak vážná, že ji bude řešit francouzský prezident Emmanuel Macron.

Nejhorší situace kolem másla od druhé světové války. Tak popsal současný stav francouzský deník Le Figaro, který v reakci vydal návod „jak přežít bez másla“. Zahrnuje náhrady, jako je rostlinný margarín. Máslo po celé zemi totiž není možné sehnat - Francie zažívá krizi, kterou nejvíce trpí tradiční pekaři. Jejich typický francouzský croissant obsahuje až 25 procent másla a nedá se ničím nahradit.

„Kvůli nedostatku francouzského mléka se našim dodavatelům nedaří plnit objednávky másla,“ stojí na většině upozornění v obchodech. „Když už se máslo objeví, okamžitě se prodá. Skupují ho hlavně místní restaurace. Momentálně ještě občas nějaké dostaneme, ale bojíme se, že brzy nebude vůbec,“ popisoval webu televize Sky News manažer prodejny Super U.

Stav potvrzuje i pekař Samir Kichou. „Vánoce se blíží a s tím i pečení cukrovinek včetně tradičního dortu Galette des Rois, který potřebuje hodně másla. Pokud se nedostatek nezmírní, budeme muset výrazně zdražit,“ prohlásil pekař.

Video  Tisíce lidí zamířily v neděli 1. října 2017 po ránu do prodejen Billa na levnější máslo. Stálo necelých 45 korun.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Někteří pekaři se bez másla musí obejít už teď. Například Claude Francoisová, majitelka malé pekárny v regionu Cher, zkrátila svým zaměstnancům úvazek už o 70 procent. Nepodařilo se jí získat dostatek másla, aby mohla výroba fungovat naplno.

„Od poloviny srpna jsme na přídělovém systému… dostáváme jenom tunu másla týdne, ale potřebovali bychom tři tuny. Takhle už to moc dlouho fungovat nemůže,“ smutněla pro Sky News Francoisová. Francouzi patří podle deníku Le Parisien k největším konzumentům másla na světě. Podle společnosti Statista sní každý Francouz v průměru osm kilogramů másla ročně.

V Evropě zrušili kvóty na mléko, máslo zachutnalo v Asii

K růstu cen másla a jeho nedostatku dochází ve Francii ze stejného důvodu jako v Česku. Vše začalo v roce 2015, kdy Evropská unie zrušila systém kvót na mléko, který byl zaveden v roce 1984. Konec kvót, které zakazovaly nadprodukci, způsobil zaplavení trhu mlékem. Ceny mléčných výrobků šly dolů natolik, až producenti produkci opět omezili.

Video  Bude máslo za 70 korun? Ministr zemědělství prý ceny neovlivní  - Blesk zprávy
Video se připravuje ...

Mezitím začala obliba másla růst. A to nejen v Evropě, ale po celém světě, zejména v Asii. „Očištění pověsti zvířecích tuků poptávku po másle dost zvedlo,“ říká šéf francouzské komory producentů mléka Gerard Calbrix.

Cena másla reagovala a zvedla se o desítky procent. V Česku tak v září stála 250gramová kostka másla v průměru 57 korun. To je meziroční růst o 55 procent.

Některé supermarkety ve Francii nemají ani jednu kostku másla. Podívejte, jak jsou regály dočista prázdné:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

egyptanka ( 27. října 2017 18:54 )

Bez másla žiji od devadesátých let,nepoužívám ho. K čemu je dobré? To se maže na chleba?

lunatic ( 26. října 2017 05:18 )

Zase 1 z ryze manipulativních polopravd .Na snímku je totiž máslo zcela jasně vidět! Ta nějvětší hromádka vpravo - bleděmoro-bílá je máslo - Berre avec la mer;je to máslo s mořskou solí ... běžně jej prodávají např. i v OD Kotva - v supermarketu Albert

hanka666 ( 25. října 2017 22:24 )

To se nepovedlo ani RVHP.

20tina12 ( 25. října 2017 21:00 )

To je nadpis.Bez másla můžu v klidu žít.

zednik ( 25. října 2017 20:02 )

Máslo nejím už několik let a žiju si celkem dobře. Husák řešil maso, "maso bude" a dnes se volby nesly v tónu Antibabiš a máslo "máslo bude". Nic víc. Rozdíl jen v tom, že letos to řešily všechny demokratické strany, předtím si to vzal na triko jeden totalitní soudruh.

Zobrazit celou diskusi