Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Si Ťin-pching je nejmocnější vládce od dob Mao Ce-tunga. Čínský prezident upevnil moc

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
24. října 2017
10:10

Delegáti končícího komunistického sjezdu Číny v úterý schválili zařazení ideologie prezidenta Si Ťin-pchinga do stanov strany. Agentura Reuters poznamenala, že Si tak značně upevnil svou moc, neboť ideologie žádného jiného vůdce během jeho úřadování s výjimkou Mao Ce-tunga do stanov nebyla zahrnuta. Čínu tak čeká „nová éra“.

K anonymnímu hlasování došlo na sjezdu 19. komunistické strany, delegáti odhlasovali zařazení tzv. „Myšlení Si Ťin-pchinga“ do oficiálních stanov strany. Si systematicky upevňuje svou moc od roku 2012. 

Pojmem „nová éra“ chce strana otevřít třetí kapitolu v dějinách moderní Číny. První je spojovaná s Maem Ce-tungem, který sjednotil zemi zničenou občanskou válkou, a druhá s Tengem Siao-pchingem, který Čínu stabilizoval finančně. Si plánuje zemi ještě více sjednotit a pracovat na zvětšování jejího bohatství.

Co přesně je Siova ideologie?

Na první pohled může „Myšlení Si Ťin-pchinga“ působit dost vágně. Zahrnuje 14 hlavních principů role Komunistické strany Číny ve vládě. Jeho ideologie zahrnuje body jako „kompletní a hloubková reforma“ nebo „rozvoj nových nápadů“, slibuje „harmonický vztah mezi lidstvem a přírodou“ – tento princip rozebírá zlepšení klimatických podmínek.

Největší důraz je ale kladen na to, že „strana má absolutní moc nad lidovou armádou“. Nicméně se Siovým vzestupem je spojeno i rostoucí autoritářství, cenzura, tvrdé zásahy proti jakýmkoliv protestům a porušování lidských práv.

Si Číně slibuje skvělou budoucnost

Si je tak nyní ve stranickém dokumentu přímo jmenován spolu s jeho konceptem „socialistické čínské cesty pro novou éru“. Stejná výsada se vedle Maa dostala i reformnímu vůdci Teng Siao-pchingovi, který byl ale do stanov zařazen až po své smrti v roce 1997, připomněl Reuters.

„Čínský lid a čínská země mají před sebou skvělou a zářivou budoucnost,“ prohlásil Si v závěrečném projevu. „V této skvělé době cítíme větší sebedůvěru a hrdost. Zároveň si ale hluboce uvědomujeme odpovědnost,“ dodal.

AP uvedla, že Siův myšlenkový koncept je vnímán jako zlomový bod fáze ekonomických reforem zaváděných od konce 70. let Tungem a jeho následovníky.

Čínský prezident Si Ťin-pching vloni navštívil Česko:

Video  Podívejte se na 48 hodin čínského prezidenta v Česku ve 3 minutách.  - Jan Jedlička, Zuzana Štíchová, Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi