Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Barceloně protestují statisíce lidí. Madrid doufá v ignoraci katalánské vlády

Autor: jer, ČTK - 
22. října 2017
12:35

Španělský ministr zahraničí Alfonso Dastis v neděli vyslovil naději, že obyvatelé Katalánska budou ignorovat pokyny regionálního vedení, pokud ústřední vláda v Madridu přistoupí k pozastavení autonomie regionu. Člen ústřední vlády se tak vyjádřil v pořadu BBC. Statisíce Katalánců v sobotu demonstrovaly za nezávislost.

Madrid se podle Dastise snaží obnovit právní řád, ústavu, ale i katalánské zákony. Ústřední vláda chce prý ustanovit správu, která bude řídit každodenní záležitosti Katalánska podle katalánských zákonů a norem.

„Doufám, že všichni budou ignorovat veškeré pokyny, které budou chtít vydat, protože k tomu nebudou mít zákonné pravomoci,“ prohlásil Dastis.

Španělský premiér Mariano Rajoy požádal v sobotu Senát o svolení rozpustit katalánskou regionální vládu a převzít její pravomoci.

Katalánský parlament chce bránit suverenitu

Katalánský regionální parlament hodlá dál bránit suverenitu regionu a demokracii, sdělila v sobotu jeho předsedkyně Carme Forcadellová. Politička tak reagovala na rozhodnutí ústřední vlády v Madridu dočasně omezit autonomii regionu do předčasných regionálních voleb.

Od Forcadellové se nyní očekává, na kdy svolá zasedání regionálního parlamentu, který má projednat, jak reagovat na poslední krok španělského premiéra Mariana Rajoye.

Ke svolání katalánského regionálního parlamentu v sobotu vyzval předseda regionální vlády Carles Puigdemont poté, co postup Madridu označil za „nejhorší útok“ proti Katalánsku od dob diktatury Francisca Franca.

Demonstrace za propuštění zatčených katalánských separatistů:

Přijdou separatisté o většinu?

„Jsme odhodláni bránit demokracii, neuděláme žádný krok zpět. Dlužíme to našim občanům, zavazujeme se, že budeme pracovat bez odpočinku, aby parlament nadále obhajoval to, pro co Katalánky a Katalánci hlasovali,“ reagovala Forcadellová podle katalánského deníku La Vanguardia.

Šéfka parlamentu také označila rozhodnutí Rajoye za „státní převrat“ a prohlásila, že španělský premiér „chce, aby (regionální) parlament přestal být demokratický“. Rajoy si podle ní není vědom toho, že útočí na instituce, napadá občany, jejichž práva jsou porušována. Řekla, že Rajoy „překročil všechny hranice“.

Rajoy v sobotu oznámil, že jeho vláda uplatní článek 155 španělské ústavy, který umožňuje zasáhnout do chodu institucí regionu. Cílem je podle něho obnovit ústavní pořádek a co nejrychleji uspořádat nové volby do regionálního parlamentu. Madrid si dělá naději, že separatistické strany přijdou o těsnou většinu ve prospěch prošpanělských formací.

Statisícová demonstrace za nezávislost

V Barceloně v sobotu demonstrovalo 450 tisíc lidí za nezávislost Katalánska a proti vazbě separatistických předáků, informovala katalánská policie. Rozhodnutí španělského premiéra Mariana Rajoye odejmout regionu autonomii a převzít kontrolu nad místní policií, financemi i médii podle agentury AP vyvolalo nevoli i u umírněných Katalánců. Demonstrace se účastnil i katalánský premiér Puigdemont.

Aktivace článku 155 španělské ústavy ohromilo i některé umírněné představitele regionu. Starostka Barcelony Ada Colauová, jež se stavěla proti vyhlášení samostatnosti bez legitimního referenda, Rajoyův tah označila za „vážný útok“ proti katalánské regionální autonomii.

„Dnešek je tím nejhorším dnem za posledních 40 let, je dnem regrese demokracie. Oznámení (španělského premiéra) z dnešního rána je hrozné a dalo se mu vyhnout. Tomuto rozhodnutí se lze stále vyhnout,“ řekla Colauová na sobotní demonstraci.

Webová stránka španělského ústavního soudu, který od počátku veškeré separatistické snahy blokoval, se v sobotu stala terčem kybernetického útoku a nefungovala. Hesla podporující nezávislost Katalánska útočníci umístili i na řadu vládních webových stránek, informovaly španělské úřady.

Původním podnětem ke svolání protestu bylo pondělní uvalení vazby na Jordiho Cuixarta a Jordiho Sáncheze, lídry dvou separatistických sdružení obviněné ze vzpoury během přípravy referenda. Jejich příznivci je označují za politické vězně a požadují jejich propuštění.

Čtěte více: Bouřlivé Katalánsko - 7 důvodů, proč tam vycestovat!

salto ( 23. října 2017 08:04 )

Se divím, že do toho ještě nezamontovali Putina a taky by mohlo pomoci Kataláncům otevřít oči takové nějaké ehm, drobné humanitární bombardování Barcelony. Co vlastně ksakru dělá USA, NATO, potažmo VS OSN?

Jakk ( 22. října 2017 13:38 )

Jak jsou lidé, politici a politická strana pro vlastní národ a obhajují vlastenectví tak jsou podle fašistické EU a jejich přisluhovačů separatisti, fašisti a kdo víc co všechno. Měří takzvaně dvojím metrem viz bývalá Jugoslávie.

Zobrazit celou diskusi