Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zahraniční tisk o českých volbách: „Český Trump“ Babiš a „ministerstvo pravdy“

Autor: Darina Jíchová - 
21. října 2017
12:40

Během minulého roku se Spojené státy potýkaly s problémem „falešných zpráv“, které zaplňovaly internet. Jak se u nás začalo schylovat k parlamentním volbám, rozhodla se vláda proti podobnému problému zakročit. Ministerstvo vnitra pro tento úkol ustanovilo Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, píší americké noviny Washington Post. 

Volby v Česku skončily a úloha nového Centra by měla být důležitější než kdy předtím. Jeho aktivita ale není skoro vůbec patrná.

Andrej Babiš u voleb:

Internet je plný stránek s pochybným obsahem, ke kterému se podle průzkumu dostane více než čtvrtina Čechů. Vláda se obává, že vlastníci těchto stránek jsou zastánci Kremlu. Často publikují antimuslimské články, informují o teroristických útocích, které se nestaly nebo zveřejňují různá obvinění o Evropské unii a NATO.

Nicméně vypadá to, že česká jednotka bojující proti falešným zprávám nic moc nedělá. Na Twitteru, hlavním médiu, kde se lživé informace objevují, mají pouze necelých sedm tisíc fanoušků a jejich příspěvky jsou jen odkazy na různé ministerské stránky.

Prohraná bitva s falešnými zprávami

Centrum jedná jako by mělo monopol na pravdu, hlásají jeho odpůrci. To je důkaz toho, jak je pro vládní instituci náročné bojovat proti lživým informacím bez toho, aby na ně všichni pohlíželi jako na cenzory. Češi narazili na stejné problémy, se kterými se potýkalo Finsko i Německo, když zakládali jejich vlastní centra pro boj s hybridními hrozbami, nebo když se pokoušeli řešit situaci skrze zákony.

Reportér Washington Post navštívil české „ministerstvo pravdy“, právnička Eva Romancovová mu sdělila, že odhalování smyšlených zpráv není jediným úkol jejich Centra. Zaměřují se prý především na spolupráci s bezpečnostními složkami země a další ministerstvy. Jde jim o tom, aby všichni rozuměli tomu, že rozšiřování zcela falešných nebo překroucených zpráv by mohlo vážně ohrozit českou demokracii.

Ministerstvo pravdy

Takže je možná ukvapené Centrum rovnou odepsat na základě jeho aktivity na sociálních médiích. Česká vláda pořádá i různé workshopy pro studenty, aby je naučila rozlišovat mezi fakty a fikcí. „Centrum nemusí veřejně bojovat proti falešným zprávám. Máme tu hodně thinktanků a neziskových organizací, co se o tuto problematiku zajímají. Analyzují všechny zprávy a fakta pak poskytují našim hlavním médiím,“ uvedl politický komentátor Jakub Janda, který pracuje v týmu think-tanku Evropské hodnoty.

Centrum proti hybridním hrozbám se snaží vyhnout cenzuře a smyšlené zprávy z webu nemaže. Místo toho doufají, že se k občanům dostane pravda přes odkazy na sociálních médiích, ukázalo se však, že více než 25 % Čechů už nečte běžný český tisk, ale sleduje pouze stránky, kde se objevuje smyšlený obsah. Je jen otázkou, jestli se to nějak promítne v parlamentních volbách.

Stane se premiérem „český Trump“?

Největším kritikem Centra je prezident Miloš Zeman. Označil ho za politický nástroj současné vlády. Zeman je nakloněný proruské politice, proto není divu, že vystoupil proti potlačování serverů, které zřejmě z Ruska pocházejí.

Proruská éra by snad mohla vítězstvím Andreje Babiše skončit, o kterém není známo, že by měl sklony naslouchat Rusku. Mnozí miliardáře přirovnávají k Donaldu Trumpovi a je tedy pravděpodobné, že v potlačování falešných zpráv bude po vzoru amerického prezidenta pokračovat.

„Babišova zahraniční politika není jistá, neví se, kam se přikloní. Někteří jeho spojenci ho jistě budou přemlouvat, aby se orientoval na Rusko. Uvidíme, nelze říct, co udělá,“ dodává Janda. Výsledky českých voleb budou známé už v sobotu večer.

Babiš při superdebatě Blesku:

Video  Andrej Babiš - spojení s komunisty a SPD  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi