Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Mladou ženu brutálně znásilnili a pak pili její krev. Ze zvěrstev vojáků mrazí

Autor: Darina Jíchová - 
20. října 2017
19:32

Denis Mukwege, konžský pediatr a gynekolog, prosí o pomoc. Situace v Kongu je kritická, nejčastější obětí ozbrojeného konfliktu jsou ženy, na kterých si vládní vojáci i rebelové vylévají zlost. Svět obletělo video s otřesnými záběry toho, co se děje v Demokratické republice Kongo.

Na snímcích z města Luebo je vidět, jak vojáci rebelské skupiny brutálně znásilnili a zbili mladou ženu, nakonec nařídili její popravu a pak pili její krev. Tomu všemu přihlížel dav, který se shromáždil na náměstí.

Obviněna byla z toho, že jim naservírovala „zakázanou“ rybu. Bojovníci rebelů Kamuina Nsapu mají totiž zakázáno jíst jakékoliv maso. Jméno ženy se zatím nepodařilo zjistit, zřejmě šlo o majitelku jedné z luebských restaurací. Stala se ale jednou z mnoha obětí násilného konfliktu, který v Kongu trvá už rok.

Konžské ženy našly svého zastánce

Mukwege si přeje, aby lidé ve světě o problému věděli. „To, co se tady teď děje, připomíná dobu kolonizace, při které také umíraly miliony,“ uvedl. Lamentoval i nad tím, že místní na svou historii zapomínají: „Možná jsme se mohli z historie poučit, ale ta doba je už zapomenutá.“

Mukwege si v zemi vysloužil přezdívku „Muž, který pomáhá ženám“. Lékař pracuje v nemocnici Panzi Hospital v provincii Bukavu a od roku 1995 ošetřil přes 46 tisíc žen a dívek, které byly obětí znásilnění a sexuálního násilí. Znásilnění je v Kongu používáno jako válečná zbraň.

Lékař se svěřil s tím, že se mnohdy nejednalo jen o znásilnění. Míra brutality je podle jeho slov strašlivá. „Jednou, v roce 1999, do nemocnice přivedli ženu. Řekli mi, že ji znásilnilo několik mužů v uniformě, ale…,“ odmlčel se Mukwege. „U znásilnění to neskončilo, muži ji střelili přímo do genitálií, nikdy jsem nic takové neviděl. Tohle může udělat jenom naprosté monstrum. Tehdy jsem si ještě myslel, že to bude výjimečný případ, ale mýlil jsem se,“ dodal.

Mukwege se s reportéry CNN sešel v Jerevanu, situace využil, aby skrze média informoval západní svět o tom, co se v jeho zemi děje. Vypadá to, že k roli lékaře a ochránce žen si přibral ještě jednu, stal se aktivistou za lidská práva.

Nekončící utrpení žen

„To, co si ženy musí v naší komunitě vytrpět, nemá obdoby. Jejich postavení není nejlepší v době míru, ale nyní, když probíhá konflikt? Musíme něco udělat, společně tomuhle násilí můžeme zabránit,“ vyzval svět. Přiznal také, že v každém znásilněném dítěti vidí svoje vlastní děti.

Situaci by podle něho mohla prospět změna v čele vlády, to prý bude první krok na cestě ke zlepšení. Věří v to, že nekompromisního prezidenta Josepha Kabilu koncem roku vystřídá někdo liberálnější a konflikt tak skončí. Doufá také v pomoc od organizací, jako jsou Evropská unie nebo Rada bezpečnosti OSN.

„Ošetřoval jsem ženu a za 15 let pak její dceru a jen o tři roky později mi na sál přivezli její malou holčičku. Byl to pro mě zlomový okamžik, pochopil jsem, že musím udělat víc. Nemůžu mlčet a nechat situaci takovou, jaká je,“ prohlásil Mukwege rozhodně.