Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

EU začne připravovat druhou fázi brexitu. Mayová: „Jsem optimistická“

Autor: base, ČTK - 
20. října 2017
13:23

Prezidenti a premiéři 27 zemí Evropské unie v pátek rozhodli, že začne vnitřní přípravná diskuse těchto zemí před vyjednáváním s Brity o budoucí podobě vzájemných vztahů. Na Twitteru to krátce po začátku jednání uvedl předseda unijních summitů Donald Tusk. Rozhodnutí padlo dříve, než před novináře stihla po svém odchodu z jednacího sálu předstoupit britská premiérka Theresa Mayová, která později prohlásila, že je ohledně budoucí dohody „pozitivní a optimistická“.

Šéfové států a vlád sedmadvacítky velmi rychle a tedy zřejmě bez větší diskuse potvrdili dopředu připravené a médiím známé závěry své schůzky. Mayová tak v noci na pátek neuspěla se snahou změnit jejich názor, že v dosavadních brexitových jednáních nenastal posun dostatečný k tomu, aby bylo možné začít s Londýnem vyjednávat také o přechodném období a o podobě obchodních a dalších vztahů po jaru 2019, tedy po britském odchodu z evropského bloku.

Lídři 27 zemí v pátek rozhodli, že rozhovory s Brity musí pokračovat tak, aby k další fázi jednání bylo možné přikročit co nejdříve. Pokrok zhodnotí znovu v prosinci, kdy by měli dát týmu vyjednavače Michela Barniera mandát ke spuštění druhé fáze. Barnier v té chvíli už bude mít výsledek oné nyní zahajované vnitřní přípravné diskuse, která poslouží jako základ jeho mandátu pro debaty s Brity o přechodném období i následných vztazích, včetně pro obě strany významného obchodu.

Mayová na pátečním briefingu novinářům řekla, že nynější summit byl významným momentem při hodnocení dosavadních diskusí a toho, jak postupovat dál. Připomněla, že na konci září v italské Florencii nabídla několik kroků, které daly jednání nový impuls. „Učinila jsem jasný závazek ohledně finančního vyrovnání a navrhla časově omezené přechodné období, které je v zájmu Británie i EU,“ řekla.

Posun rozhovorů kupředu musí být podle Mayové výsledkem společné snahy obou stran.

Barnier a šéfové států a vlád 27 unijních zemí ale ani po pěti kolech brexitových jednání nevidí „dostatečný pokrok“ v žádné ze tří pro ně klíčových oblastí první fáze rozhovorů.

Podle Mayové jsou obě strany velmi blízko dohodě v otázce zachování práv občanů EU v Británii po jaru 2019, kdy země Unii opustí. Společný pohled mají také na řešení situace ohledně hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem. Britská premiérka slíbila v této věci „pružný a kreativní přístup“.

Klíčovou otázkou, v níž se obě strany neshodují, je problematika britských finančních závazků. Londýn ji chce řešit v souvislosti s budoucností, EU trvá na domluvě ještě před tím, než se další fáze rozhovorů otevře.

„Plné a konečné vyrovnání bude součástí finální dohody, kterou uzavřeme v souvislosti s budoucím partnerstvím. A myslím, že to je zcela správné a že to jde udělat jen v tomto kontextu,“ zopakovala dnes britský postoj Mayová.

Posledním bodem jednání je diskuse o přesunu dvou unijních agentur z Londýna. O věci by měli ministři odpovědní za unijní problematiku rozhodnout na konci listopadu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi