Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mayová slibuje Čechům statut „usedlíků“. Vyjednávání o brexitu se zpozdí

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
19. října 2017
16:35

Britský parlament nebude příští týden zatím dál jednat o návrhu klíčového zákona, který se má stát základem právní odluky Spojeného království od Evropské unie. Ve čtvrtek to oznámila Andrea Leadsomová, která za britský kabinet domlouvá vládní záležitosti v Dolní sněmovně. Podle ostrovních médií může být příčinou odsunutí debaty obava konzervativní premiérky Theresy Mayová z revolty části konzervativních poslanců, kteří spolu s opozičními zákonodárci přišli s téměř 300 dodatky.

Leadsomová ale poslancům řekla, že na odsunu debaty „není nic zvláštního“ a že není třeba se „menší pauzy“ obávat. Uvedla, že osmidenní rozprava o zákonu se konat bude, ale neupřesnila kdy. BBC ve středu informovala, že jednání by mohlo být přesunuto na listopad.

Zákon, jenž je základem vládní brexitové strategie, má stanovit, jaké zákony přijaté v souladu s normami EU zůstanou v britském právu zachovány a jaké naopak budou vypuštěny. V platnost vstoupí dnem odchodu země z evropského bloku.

Mayová odjela do Bruselu

Některé změny navržené poslanci ale podle agentury Reuters mají v Dolní sněmovně podporu napříč stranami, včetně konzervativců, a mohly by tak být přijaty kabinetu navzdory. To by znamenalo další potíže pro premiérku, která je oslabená po červnových volbách a která čelí vládnímu rozkolu kvůli brexitu. Vzbudilo by to také pochyby, zda je Mayová schopna dovést jednání o rozluce s EU do konce, píše Reuters.

Zákon už prošel první fází legislativního procesu. Opozice normu označuje za pokus kabinetu získat další moc. Podle kritiků zákon umožní ministrům měnit zákony během procesu právní odluky bez souhlasu parlamentu. Mayová je ve čtvrtek v Bruselu, kde se koná summit EU. Do Bruselu dorazil i český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na pracovní večeři sdělí lídrům unijních zemí svůj názor na vyjednávání o odchodu Británie z bloku, žádná diskuse se ale neočekává.

I Češi budou moci po brexitu v Británii zůstat?

Britská premiérka Theresa Mayová slíbí občanům Evropské unie žijícím v Británii, tedy i Čechům, že po odchodu země z bloku budou moci zůstat. A že celý proces bude tak jednoduchý, jak jen to půjde. Na 100 tisíc unijních občanů, kteří odebírají vládní e-mailové novinky týkající se této problematiky, dostane od Mayové zprávu, v níž je předsedkyně vlády mimo jiné ujistí, že je nechce používat jako páku na Brusel. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž Mayová příslušný text zveřejní na svém Facebooku. 

Lidé, kteří mají v Británii nyní trvalý pobyt, jej budou moci podle Mayové snadno „směnit“ za takzvaný statut usedlíka. Předsedkyně vlády v e-mailu rovněž uvede, že Londýn a Brusel mají dohodu o právech asi tří milionů občanů EU v Británii „na dosah ruky“. Podle ní vznikne skupina složená z expertů na technologie a právo a občanů EU žijících v Británii, jejímž úkolem bude zajistit, aby celý proces postupoval hladce.

Otázka budoucích práv občanů EU v Británii a Britů v zemích evropské sedmadvacítky je jedním ze zásadních sporných témat při jednáních o brexitu. Brusel chce zajistit, aby unijní občané žijící v Británii měli po brexitu v Británii stejná práva, jakým se těší nyní.

Připomeňte si problémy Theresy Mayové při projevu před konzervativci:

Video  Projev Theresy Mayové narušil komik: „Ven s ním,“ křičeli lidé.  - Twitter
Video se připravuje ...

lesnismes ( 26. října 2017 07:11 )

Aby se ta pi-ca nemohla mesic vys-rat!!!

Zobrazit celou diskusi