Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Situace kolem Katalánska houstne. Španělsko nad ním chce převzít kontrolu

Autor: ČTK - 
19. října 2017
13:10

Španělská vláda dnes v reakci na dopis katalánského premiéra Carlese Puigdemonta, který pohrozil vyhlášením nezávislosti katalánským parlamentem, uvedla, že v sobotu zahájí kroky k obnovení ústavního pořádku v Katalánsku, a to na základě článku 155 španělské ústavy. Ten umožňuje Madridu po schválení Senátem převzít kontrolu nad autonomním regionem Španělska, pokud správa regionu porušuje španělskou ústavu. Sobotní mimořádné zasedání vlády v Madridu dnes potvrdil v reakci i španělský vládní mluvčí Íňigo Méndez de Vigo, který vyjádřil lítost nad tím, že se katalánská vláda rozhodla pokračovat v odporu.

Převzetí autonomie musí schválit absolutní většinou Senát, který se k tomu na plenárním zasedání podle španělských médií sejde zřejmě až koncem příštího týdne. Do té doby bude mít katalánský premiér teoreticky další lhůtu převzetí autonomie Madridem zvrátit.

Vláda dnes v prohlášení odpověděla na dopis katalánského premiéra, který pohrozil vyhlášením nezávislosti Katalánska v případě, že Madrid bude pokračovat v „represích“ vůči tomuto autonomnímu regionu a bude bránit dialogu.

V dopise Puigdemont mimo jiné připomněl zatčení dvou separatistických vůdců z tohoto týdne, kteří jsou viněni ze vzpoury. Té se měli Jordi Sánchez z Katalánského národního shromáždění (ANC) a Jordi Cuixart z organizace Òmnium Cultural dopustit organizováním protestů 20. září, které svolali poté, co španělská policie provedla kvůli plánovanému referendu razii na úřadech katalánské vlády a zadržela skupinu katalánských úředníků.

Vláda musí Senátu objasnit, jak bude v případu Katalánska postupovat

Španělská vláda musí Senátu předložit návrh, jak hodlá autonomii Katalánska omezit. Už v pondělí či v úterý má podle španělského tisku zasednout vedení Senátu, které má svolat komisi autonomních regionů. Ta pravděpodobně spolu se zástupci ústavní komise projednává návrh vlády na omezení autonomie, k němuž se podle deníku El Mundo bude moci vyjádřit i Puigdemont. Pokud jeho vyjádření nebude uspokojivé, schválí plénum Senátu návrh vlády na omezení autonomie. Vládní lidovci mají dost hlasů na absolutní většinu, která je k tomu potřebná.

Mimořádné zasedání španělské vlády se bude konat v sobotu, protože premiér Rajoy dnes odjíždí na summit EU do Bruselu. Odtud se vrátí v pátek, kdy se má ale ještě ve městě Oviedo zúčastnit předávání Ceny princezny asturské. Tu v jedné z kategorií (za svornost) dostane EU, převzít ji od španělského krále mají předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, předseda Evropské rady Donald Tusk a šéf Evropského parlamentu Antonio Tajani.

Čtěte více: Bouřlivé Katalánsko - 7 důvodů, proč tam vycestovat!

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi