Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrtící požáry dohnaly ministryni k odchodu: „Z lidského hlediska nemohu pokračovat“

Autor: base, ČTK - 
18. října 2017
13:00

Portugalská ministryně vnitra Constanca Urbanová de Sousaová ve středu rezignovala na svou funkci poté, co při nedělní a pondělní vlně lesních požárů zemřelo 41 osob a 71 bylo raněno, napsala agentura Reuters. Premiér její rezignaci přijal. Ihned po neštěstí se v Portugalsku začaly ozývat kritické hlasy s otázkou, proč si vláda nevzala ponaučení z posledního neštěstí, kdy v červnu oheň zabil 64 osob.

„Došla jsem k závěru, že z politického ani lidského hlediska už nemohu svou funkci vykonávat,“ uvedla ministryně v rezignačním dopise. Pod ministerstvo vnitra spadají hasiči, policie i úřad civilní ochrany, na něž po požárech dopadala kritika.

Zpráva o červnovém neštěstí poukázala na to, že tísňové služby reagovaly pomalu, hasiči byli špatně koordinováni a úřadu pro civilní ochranu selhala komunikační síť, napsala agentura Reuters.

Socialistický premiér António Costa přitom v pondělí uvedl, že ministryni neodvolá. Zavázal se také, že dojde k „dalekosáhlým reformám“ v oblasti lesního hospodářství a boje s požáry.

Jeho pondělní televizní projev k národu odsoudil šéf opozičních sociálních demokratů jako „urážku rozumových schopností“ Portugalců.

Opoziční Lidová strana (CDS-PP) podala návrh v parlamentu na vyslovení nedůvěry vládě. Menšinový kabinet se ale dál může opírat o podporu dvou dalších levicových stran, a tak je iniciativa považována pouze za symbolickou.

Portugalský prezident v úterý večer požádal socialistickou vládu, aby z neštěstí „vyvodila důsledky“. V reakci na návrh CDS-PP podpořil hlasování o důvěře vládě.

agfor ( 18. října 2017 13:13 )

To by mohly shořet celý Čechy a ministeský dobytek bude dál dřepět u koryta a chlemtat a mlaskat.

Zobrazit celou diskusi