Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Diplomat z KLDR varuje: Jaderná válka je na spadnutí, agresorem jsou Spojené státy

Autor: Darina Jíchová - 
17. října 2017
14:12

Zástupce severokorejského velvyslance pro OSN se v pondělí nechal slyšet, že „situace na Korejském poloostrově se neustále přiostřuje a jaderná válka je na spadnutí“. Kim In-rjong řekl Valnému shromáždění OSN a Odzbrojovací komisi, že KLDR je jediná země na světě, která čelí jaderné hrozbě ze strany Spojených států od doby studené války. Prohlásil také, že právě toto zemi opravňuje k tomu, aby měla vlastní nukleární arzenál.

Poukázal na to, že USA každoročně pořádají ohromná vojenská cvičení, aby ostatním státům demonstrovaly svou obrovskou moc. Podle vládce KLDR Kim Čong-una letos jeho země „úspěšně zakončila svůj jaderný program a vyvinula rakety různé síly a doletu, mezi nimi i jadernou a vodíkovou bombu a mezikontinentální balistickou střelu“.

„Celé území Spojených států je nyní v dostřelu našich raket, jestli se jejich vojáci odváží napadnout naši posvátnou zem, nezaváháme. USA se naší tvrdé odplatě nevyhnou,“ varoval. Na výhrůžky Severní Korey dosud reagovaly Spojené státy za podpory OSN jen zpřísněním stávajících opatření.

Ruský prezident Vladimír Putin v pondělí prohlásil, že jeho země je připravená s KLDR přerušit všechny ekonomické, vědecké a jiné vztahy. Rusko podepsalo výnos o zavedeních nových sankcí proti Severní Koreji, které na zemi uvalila Rada bezpečnosti OSN v reakci na severokorejské jaderné a raketové testy.

Ministr zahraničí USA Rex Tillerson trvá na tom, že bude s KLDR vyjednávat diplomatickou cestou, „dokud nedopadnou první bomby“. Ve svých snahách pokračuje i proti útočné rétorice prezidenta Trumpa, který by situaci s „Rakeťákem“ asi řešil jinak.

KLDR chce prý svět bez atomových zbraní

„Pokud USA svůj nepřátelský postoj nezmění a neodvolají výhrůžky, že zničí naši zem, nikdy se našeho jaderného programu nevzdáme,“ uvedl Kim In-rjong před Odzbrojovací komisí. Dodal také, že lidé Severní Korey doufají, že jednou se svět obejde bez atomových bomb.

Podle Kim In-rjonga všechny státy s jadernou silou pracují na zdokonalování svých bomb. Poukázal také na fakt, že Spojené státy bojkotovaly podpis dohody o celosvětovém zákazu jaderných zbraní, kterou schválilo v letošním červenci 122 členských států OSN. „Severní Korea podporuje snahu OSN o denuklearizaci světa,“ prohlásil Kim, „dokud však budeme čelit jadernému útoku ze strany Spojených států, na dohodu nemůžeme přistoupit,“ uvedl na závěr.

KLDR neustává v testování svých raket:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zidle ( 25. října 2017 16:02 )

Kdo tady porad spini Komunisty a prejejim smrt taktoje poradny Debil!!Kam jsteto dotahli stou vasi Demokraciji povasi slavne Revoluci??Jato vydim az odnas z Nemecka dotahli jsteto Do***e mate bidu a hlad jste rozkradeni vasimi politiky!!Blahobyt jstemneli za Komonistu a Socializmu tenkrat vase zemne byla Bezpecna a vzkvetala, zili jste naurovni cloveka ale tosevam nelibylo byli jste rozezrany Narod sami jstejsi vse znicili jak jste cinkali klickama navasm Vaclavaku !!Tak ted musite trpet!!Mneli jste Blahobyt zatech Komunustu ale prestali jstesiten Blahobyt vazit atoje pravda!!Jan Hill (Nemecko)

Zobrazit celou diskusi