Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Všechny homosexuály by oběsil.“ Donald Trump „vtipkoval“ o svém viceprezidentovi

Autor: Darina Jíchová - 
17. října 2017
13:03

Prezident Donald Trump opět šokoval. Na veřejnosti si udělal legraci ze svého konzervativního a nábožensky založeného viceprezidenta Mikea Pence a během diskuze o právech homosexuálů prohlásil, že „je chce Pence všechny oběsit“. Informoval o tom deník Telegraph.

Trumpovi kritici se už od jeho zvolení dovolávají toho, aby byl zbaven moci. Došlo-li by k tomu, je více než pravděpodobné, že by se prezidentem stal Pence. Odborníci ale varují, že by Spojené státy posunul ještě více doprava než Trump. Historik Joel Goldstein zabývající se postavami viceprezidentů popsal Pence jako „šéfa-patolízala“.

V pondělí vystoupil Trump před republikány, které reprezentuje i Pence. Měl oběd s předsedou strany Mitchem McConnellem, do nějž se několikrát strefoval i na svém twitterovém účtu. Před novináři ale prohlásil, že jsou si McConnellem blíž než kdy dříve, že je celá strana semknutá a podporuje jeho vládu.

Trump si neustále utahuje z Penceovy víry

Minulý týden Pence vstal a odešel ze zápasu Národní fotbalové ligy, když viděl, jak někteří hráči během hymny poklekávají na protest vůči násilí proti menšinám. Jeho chování jistě potěšilo prezidenta, ale rozzuřilo všechny kritiky. Přesto to vypadá, že vtípky prezidenta Trumpa se nevyhnou ani jemu. Jeden člen prezidentova štábu uvedl, že Trump se často ptá lidí, kteří mluvili s Pencem: „Tak co? Musí se teď Mike pomodlit?“

Prezident se na Pence otočil i během rozhovoru o potratech. Diskuze vedou k tomu závěru, že potraty budou schváleny. Právo rozhodnout proti interrupci bude mít jen Nejvyšší soud. „Vidíš?“ oslovil Trump viceprezidenta, „strávil si nad tím tolik času a energie a stejně to vypadá, že potraty projdou.

Podobná situace se prý opakovala při debatě o právech homosexuálů. Prezident přerušil mluvčího a prohlásil: „Jeho se neptejte,“ ukázal na Pence, „ten je chce všechny pověsit.“

Mike Pence: oddaný křesťan, nebo vypočítavý pragmatik?

„Je na nejpravicovějším konci pravice, kde může být,“ řekl bývalý republikán a kongresman Mike Lofgren, „nicméně za svou kariéru neudělal žádnou politickou botu. Pod veškerou tou náboženskou přetvářkou je schovaný vypočítavý a ambiciózní politik.“

Pence navíc ani nebyl Trumpovou první volbou na post viceprezidenta, podle všeho jím měl být Chris Christie. Prezidentovi poradci, mezi něž patří i jeho zeť Jared Kushner, ho však přesvědčili, aby vybral Penceho. „Říkají mi, abych ho jmenoval,“ sdělil podle všeho Trump Christiemu. První setkání Trumpa a Pence ale podle nejmenovaných zdrojů nedopadlo dobře.

Patolízalství se Penceovi vyplatilo

„Drzý miliardář z New Yorku a evangelík z Indiany nenašli společnou řeč,“ psaly tenkrát noviny. Trump při rozhovoru dokonce poukázal na to, jak málo peněz má tehdejší guvernér na účtu.

Pence to ale překousl, začal hrát s Trumpem golf a lichotit mu, jeho ambice mu pomohly „spolknout“ veškeré narážky, kterými se Trump na jeho účet bavil. V mnohých názorech, například na Izrael, potraty, zákon o držení zbraní, se totiž oba muži shodují.

Když ho prezident dosadil na post viceprezidenta, všechny funkce ve svém úřadu dal svým lidem a sponzorům. Celý jeho tým se tak skládá z extrémních konzervativců. Pro zaměstnance Bílého domu dokonce pořádají čtení Bible s evangelickým pastorem Ralphem Drollingerem. Drollinger je známý tím, že považuje katolíky za „falešné křesťany“ a homosexualitu „za hřích“.

Veškeré tyto informace se objevily v časopise New Yorker. Zdroj, který je novinářům poskytl, uveden nebyl. Na článek okamžitě reagovala Penceova kancelář: „Článek je plný nepodložených výpovědí, které se ani v nejmenším nezakládají na pravdě. Skuteční novináři se nesmějí divit, že s nimi nechceme komunikovat, když jejich kolegové zveřejňují lži,“ uvedla Alyssa Farah, tisková mluvčí viceprezidenta Pence.

Pro zvolení Pence viceprezidentem byl i exvelvyslanec v USA Kolář:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi